Sphinx hengelt naar uw Ghibli stem

Ghibli still
Nieuws 12 jun 2024
Deze zomer zal de Gentse Sphinx cinema een selectie uit de Ghibli collectie vertonen maar laat daarbij de keuze aan het publiek. Tot en met 16 juni kunnen Sphinx-gangers hun favoriete Ghibli’s naar het grote scherm stemmen.

Voor het eerst in jaren komen 22 titels van de gerenommeerde Japanse animatiestudio Ghibli opnieuw in aanmerking voor een bioscooprelease. Velen hebben al films van Studio Ghibli gezien, zelfs al doet de naam geen belletje rinkelen. Grave of the Fireflies, My Neighbor Totoro, Spirited Away, Princess Mononoke, The Boy and the Heron – de slotfilm van de 50ste editie van Film Fest Gent – zijn slechts enkele titels uit de 24 Ghibli producties. Ze zijn goed voor 7 Oscarnominaties en verzilverden die tweemaal.

Onafhankelijk

Op het voorbije Filmfestival van Cannes kreeg Studio Ghibli nog een ere Gouden Palm, de eerste die niet naar een persoon ging maar naar een instelling. Cannes erkende daarmee de uitzonderlijke bijdrage van de Studio aan de filmkunst. Ghibli werd in 1985 opgericht door Hayao Miyazaki, Isao Takahata en Toshio Suzuki met de bedoeling om artistiek onafhankelijk, kwaliteitsvolle animatiefilms te draaien voor jong en oud. Een zelfgekozen opdracht waarin de stichters meer dan geslaagd zijn. Ghibli staat met zijn uitzonderlijke kleurenpracht, zijn diepmenselijke verhalen veelal gesitueerd in een pracht van een natuurkader, model voor al wie bezig is met animatiefilm. Een Ghibli film is poëtisch en boeit door zijn mix van traditie en hedendaagse sensibiliteit.

The Boy and the Heron web
The Boy and the Heron

Rol

In eerste instantie zal Sphinx deze zomer vijf films uit de collectie vertonen maar de films die nu niet aan bod komen, komen mogelijks later aan de beurt. Bedoeling is dat toeschouwers enkele favorieten kunnen (her)ontdekken en dat een nieuwe groep mensen kennis kan maken met de wereld van Studio Ghibli. Want, zo zegt Ghibli boegbeeld Hayao Miyazaki, “ik ben ervan overtuigd dat verhalen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van mensen, ze stimuleren, inspireren en verwonderen de luisteraars”.

Stemmen kan: www.sphinx-cinema.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.