10 21 okt. '23

Sphinx gaat Pinx

Diamantino 1
Nieuws 22 jan. 2019

Met het jaarlijkse Pinx festival hult de Gentse bioscoop Sphinx zich vanaf 30 januari in de kleuren van de regenboog. Het prikkelendste LGBTQ+ festival van Vlaanderen presenteert tien top langspeelfilms en negen kortfilms.

Openingsfilm is de Peruviaanse film ‘Retablo’ waarin een vader met zijn zoon door het land trekt met retablos, handgemaakte minialtaartjes. Als de zoon de homoseksuele geaardheid van zijn vader ontdekt, stort zijn wereld in elkaar. Debuterend regisseur Alvaro Delgado Aparicio grijpt de kans aan om de gevolgen van verzwegen seksualiteit en de chauvinistische Peruaanse maatschappij aan de kaak te stellen. Maar hij heeft evenveel oog voor een ingetogen vader-zoonrelatie.

Homofobie staat ook centraal in de documentaire ‘Alone in the Game’ van Natalie Metzger en Michael Rohrbaugh. Zij voeren gesprekken over de cultuur van geheimhouding in de sportwereld met topathleten, scholieren en ander interessant volk. Met slotfilm ‘Diamantino’ blijft het Pinx festival in de sportwereld. De film brengt niet alleen in een roos wolkendek veranderende voetbalvelden maar parodieert ook de streken van voetbalicoon Ronaldo. Niet te missen voor wie houdt van een mix van genres en stijlen en actuele onderwerpen.

Nominaties

Liefhebbers van kitch, kinky en camp kunnen dan weer terecht bij ‘Knife + Heart’ van Yann Gonzalez. Anne, producente van homoporno, wordt in de steek gelaten door haar partner en die probeert ze terug te winnen door een meer ambitieuze film te draaien. Tussendoor worden de acteurs die in de film meespelen vermoord.

Dan brengt ‘Can You Ever Forgive Me’ van Marielle Heller toch andere en betere koek. Lee Israël verdient schatten met het schrijven van biografieën maar als die bron van inkomsten toch opdroogt, waagt ze zich aan het schrijven van gefingeerd materiaal. Een actueel klinkend onderwerp met dank aan de recent ontmaskerde sterjournalisten. Zowel actrice Melissa McCarthy als Richard E. Grant kregen zopas een Oscarnominatie voor hun vertolking. De film zelf werd genomineerd voor zijn geadapteerd scenario.

Kiezen

Nieuw dit jaar is “De keuze van…” waarin minder jonge films die geschiedenis schreven aan bod komen. De eerste keuze komt van Lukas Dhont ('Girl') en hij opteerde voor een klassieker van Gus van Sant, ‘My Own Private Idaho’.

Bij de langspeelfilms wordt telkens opnieuw een kortfilm geprogrammeerd. Twee ervan werden al op Film Fest Gent vertoond. ‘Après le Silence’ over David die zijn land ontvluchtte wegens zijn seksuele geaardheid won zelfs de prijs voor de beste studentenkortfilm. Het merkwaardige ‘Switch’ van Marion Renard is een afstudeerproject en kwam op Film Fest Gent tweemaal aan bod. Een keer bij de studentenkortfilmcompetitie en in de Gender Bending programma.

Het Pinx festival loopt van 30 januari tot 3 februari 2019. Je kan hier het volledige programma bekijken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.