08 19 okt. '24

Spaanstalige filmweek in Buda en Sphinx

P1beksedj11md7d4a1sn21ihd162l1
Nieuws 25 apr. 2017
Met ‘Tarde para la ira’ (‘The Fury of a Patient Man’) opent op 3 mei 2017 zowel in Sphinx Gent als in Buda Kortrijk de nieuwste editie van cineMÁS waarin een week lang Spaanstalige films aan bod komen.

Tarde para la ira’ gaat over een man die een nieuw leven wil beginnen nadat hij acht jaar in de gevangenis zat. Maar hij wordt na een ontmoeting met een vreemdeling terug naar het verleden gegooid. Deze debuutfilm van acteur Raúl Arévalo won recent vier Goyas waaronder die voor beste film.

Naast spraakmakende, actuele en fijnzinnige cinema uit Latijns-Amerika is Spanje zelf opnieuw een grote speler op het programma. Spaanse films genieten internationale erkenning en dingen mee in belangrijke competities. Krachtige bijdrages komen uit Mexico, Chili en Argentinië. Met ‘Kenke’ (Wiet) over een aan wiet verslaafde tiener die door zijn neef terug op het goede pad moet worden gebracht, staat voor het eerst een film uit Panama op het programma. Met het meesterlijke ‘El Sur’, wordt, ook al voor het eerst, een gerestaureerde Spaanse filmklassieker vertoond. Uit het genereuze documentaire aanbod werd ‘La Chana’ verkozen, een film over een van de grootste flamencodanseressen aller tijden die op het hoogtepunt van haar carrière uit de schijnwerpers verdween. De documentaire onthult het geheim van haar plotse verdwijning.

Op deze zevende editie van cineMÁS wordt ook ‘La Región Salvaje’ vertoond die in Venetië een Zilveren Leeuw won en gaat over homofobie, vrouwenhaat en hypocrisie in Mexico. Een magisch-realistisch relatiedrama waarin sciencefiction aan horror wordt gekoppeld. Het gaat er rustiger aan toe in ‘Poesia Sin Fin’ van Alejandro Jodorowsky waarin de regisseur verhaalt hoe hij zichzelf als kunstenaar ontdekte.

Het volledige programma en meer inlichtingen vind je op de website van Buda en Sphinx.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?