09 20 okt. '24

Soul Kitchen van Fatih Akin sluit festival af

22 sep. 2009
Het moet nog beginnen, maar we vragen toch al even je aandacht voor het einde: slotfilm van de 36ste editie van het Filmfestival Gent is Soul Kitchen van de Duits-Turkse filmmaker Fatih Akin die naar het festival afzakt. Voor Akin is het zijn tweede bezoek aan Gent. In 2007 kwam hij reeds Auf der Anderen Seite voorstellen op het festival.

Soul Kitchen is zowaar een komedie en dat zijn we niet gewoon van Fatih Akin die in zijn vorige films Gegen Die Wand en Auf der Anderen Seite veeleer de donkere kant van de mensheid belichtte. Naar eigen zeggen vindt hij regisseurs die altijd van het zelfde vaatje tappen maar saai, dus gooide hij het over een volledig andere boeg voor Soul Kitchen. Het resultaat is een intelligente komedie waarin een Griekse restauranthouder een ticket retour van miserie naar succes boekt. Zijn vriendin verhuist naar Shanghai, zijn waardeloze broer komt op bezoek uit de gevangenis en zijn nieuwe kok verwart fish sticks met haute cuisine. Op de koop toe sukkelt hij met zijn rug en zitten de belastingscontroleurs achter hem aan. Net wanneer alles lijkt fout te lopen, krijgt de restauranthouder weer de wind in de zeilen en wordt zijn restaurant de hipste keet van Hamburg en omstreken. Maar dan loopt alles weer grondig mis. Fatih Akin wist alvast de jury in Venetië te overtuigen met Soul Kitchen. De film won de Speciale Prijs van de Jury, een van de hoogste onderscheidingen van het festival. Voor Akin is het de zoveelste bekroning op een rij. Met Gegen die Wand won hij in 2004 een Gouden Beer in Berlijn en Auf der Anderen Seite werd in Cannes bekroond met het Beste Scenario en ook op de European Film Awards ging hij lopen met die prijs. Zowel Auf der Anderen Seite als zijn muziekdocumentaire Crossing the Bridge waren in Gent trouwens goed voor de Canvas Publieksprijs. Fatih Akin werd in 1973 geboren in Hamburg van Turkse ouders. Al tijdens zijn studies aan de academie voor Schone Kunsten in Hamburg maakte hij zijn eerste kortfilms die op verschillende festivals in de prijzen vielen. Zijn eerste langspeelfilm Short Sharp Shock was meteen goed voor een Bronzen Luipaard op het festival van Locarno. Het festival is bijzonder blij dat Fatih Akin opnieuw naar Gent afzakt om Soul Kitchen aan pers en publiek voor te stellen. Soul Kitchen (in aanwezigheid van regisseur Fatih Akin en acteur Adam Bousdoukos) 16/10 om 22u30, Kinepolis 3

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?