11 22 okt. '22

Screening 'Maïdan' & directors talk Sergei Loznitsa

P1944o8j1ihno1g0s1ebjj4b1j4e1
19 okt. 2014

Regisseur Sergei Loznitsa is aanwezig bij de Belgische première van 'Maïdan', zijn actuele en gedurfde documentaire over de revolutie in Kiev.

Twee jaar geleden verblufte hij op Film Fest Gent nog met zijn contemplatieve oorlogsdrama 'In The Fog' maar met 'Maïdan' keert Sergei Loznitsa terug naar zijn roots als documentairemaker.

'Maïdan' is het verslag van de protesten die in 2013 op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. De protesten zouden uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van Janoekovitsj maar de bredere gevolgen, voor Oekraïne, Rusland en Europa beheersen nog steeds dagelijks het nieuws.

Verwacht van Loznitsa echter geen simplistische interpretatie maar wel een esthetische rigueur (vaste camera, lange takes) die de kijker onderdompelt op een manier die meer zegt dan een leger experts zou kunnen.

Loznitsa zal aanwezig zijn tijdens de Belgische première van 'Maïdan' op zondag 19 oktober. Hij overstijgt de huidige politieke kwesties en kijkt naar de aard van de volksopstand als een sociaal, cultureel en filosofisch fenomeen. VTM-journalist Patrick Van Gompel leidt de Q&A met Loznitsa na de filmvertoning.

Koop hier je tickets!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.