10 21 okt. '23

Screen Flanders investeert in zeven nieuwe producties

Nayola
Nieuws 26 jun. 2019
De bijna 1,5 miljoen euro die Screen Flanders in zeven projecten investeert, genereert meer dan 11,2 miljoen aan audiovisuele uitgaven in het Vlaamse gewest. Tot de ondersteunde projecten behoren langspeelfilms, animatiefilms, documentaires en jeugdfilms.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties, die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen, een financieel duwtje in de rug. Per project schommelen de steunbedragen tussen 120.000 euro en 365.000 euro. Ze worden aangevraagd door een Belgische producent maar ook een buitenlandse producent kan Belgische steun vragen.

Zo werkt het Britse Riverstone Pictures samen met het Belgische Belga Productions bij het draaien van 'The Aquarium', de derde live-action speelfilm van de Franse regisseur Sylvain Chomet. Het is een moderne fabel die zich afspeelt in het zinkende stadje Loreley Bay dat bijna volledig onder water staat. De overgebleven bewoners vonden onderdak in de Duecali, een hotel in handen van de ambitieuze uitvinder Ivan. Hij staat onder druk om zijn familiehuis in de zinkende stad te verlaten, maar dan komt Simmy aan, een verrassende nieuwe gast.

Er wordt niet minder dan twintig dagen gedraaid in de recent geopende LITES-waterstudio in Vilvoorde. Daar bevindt zich de grootste onderwaterstudio van Europa met state of the art middelen voor speciale effecten. Aan ‘The Aquarium’ werken ook Vlaamse crewleden en leveranciers mee.

Krimpen

De Duitse regisseur Granz Henman komt voor zijn jeugdfilm ‘Help, I Shrunk My Friends’ tien dagen in het Vlaams Gewest draaien. Het gaat om de derde speelfilm van de Duitse filmfranchise waarin het hoofdpersonage Felix de kunst van het krimpen leerde van een op school rondwarende geest.

De Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam doet voor zijn nieuwste film ‘Nr. 10’ een beroep op een deels Vlaamse crew en werkt samen met de productiemaatschappij Czar Film & Tv. Zijn film gaat over Günter die als kind in een Duits bos werd gevonden. Over zijn verleden stelde hij zich nooit vragen tot de bende van Wassinski opduikt. Net als in een vorige van Warmerdam film, ‘Schneider versus Bax’, wordt een van de hoofdrollen vertolkt door de Vlaamse acteur Tom Dewispelaere, bekend van ‘Over Water’.

Animatie

De animatiespeelfilm ‘Nayola’ is gebaseerd op het Afrikaanse theaterstuk ‘A Caixa Preta’ en brengt het aangrijpende relaas van drie generaties vrouwen die getroffen werden door de oorlog in Angola. ‘Nayola’ is de eerste animatiefilm die in Portugal wordt geproduceerd. De Vlaamse studio Tardigrada staat in voor een deel van de animatie en de Vlaamse Senstudio neemt de sound design en de geluidsmontage voor zijn rekening.

De Vlaamse studio’s Studio Souza en Studio Lumière zullen instaan voor de animatie in het door de Noorse Kajsa Naesss geregisseerde humoristische epos ‘Titina’. In die film volgen we de exploten van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, de Italiaanse luchtschipbouwer Umberto Nobile en het hondje Titina in hun wanhopige poging om de Noordpool te bereiken. Het wordt een waarachtig verhaal over glorie en nederlaag, verteld door de eerste en voorlopig laatste schoothond op de Noordpool.

Gewoon

Op animatievlak is er tenslotte ‘Royals Next Door’, een reeks in een productie van het Fins-Spaanse Pikkukala en gecoproduceerd door Lunanime. In de reeks maken we kennis met koning Bob en koningin Catarina die door omstandigheden worden gedwongen om met hun gezin tijdelijk naar een gewoon huis te verhuizen. Ze willen aan de wereld laten zien dat ze een heel gewoon leven kunnen leiden. De volledige animatie zal gebeuren in de Gentse Studio Lumière, onder leiding van hoofdanimator Paul De Blieck die al meewerkte aan ‘Funan’, ‘The Congress’, ‘Pinocchio’. Option Media zal instaan voor de dubbing van de reeks.

Hefboom

Screen Flanders investeert ook in de Vlaamse documentairereeks ‘Onze natuur’. In zeven afleveringen werden zeven verschillende Belgische biotopen belicht, elk met hun eigen uitdagingen en met de bewoners die het hoofd bieden aan die uitdagingen. De achtste en laatste aflevering is een making-of van de reeks en heeft de zoektocht naar de Belgische wolven als rode draad. Dirk Brossé, componist, dirigent en muziekdirecteur van Film Fest Gent, zal de reeks van muziek voorzien en Wim Helsen zal de voice-over inspreken.

De totale investering van Screen Flanders, 1.475.000 euro, genereert meer dan 11,2 miljoen euro aan audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest. Het fonds bereikt daarmee een economische hefboom van 7,65 per geïnvesteerde euro.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?