10 21 okt. '23

Rosie en Moussa krijgen een film

P1b28lg05hhj11kg1j8p13vu1vct1
Nieuws 23 nov. 2016
Dorothée van den Berghe en productiehuis Caviar kregen zopas groen licht van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) voor hun ‘Rosie en Moussa’-project. De opnames starten in juli 2017: ze zijn daarvoor nog op zoek naar hun Moussa.

Het scenario van de film is van de hand van Michael De Cock, directeur van KVS, die het baseerde op zijn ‘Rosie en Moussa’-verhalenreeks. Rosie en Moussa zijn twee buurkinderen met een verschillende etnische achtergrond. Rosie verhuist met haar moeder naar een appartementsgebouw waar ze Moussa leert kennen. Moussa belooft aan Rosie dat ze samen haar vader zullen opzoeken die in de gevangenis zit. Rosie wil niet liever dan haar ouders opnieuw bij elkaar brengen maar of dat zal lukken?

De avonturen van Rosie en Moussa werden gebundeld in vier, inmiddels in vijf talen vertaalde, jeugdboeken en er werden twee toneelstukken van gemaakt. De tekeningen bij de verhalen zijn van de hand van Judith Vanistendael die daarbij heel wat Brusselse locaties en interieurs verwerkte. Deze achtergrond betekent niet dat ‘Rosie en Moussa’ een animatiefilm wordt. Judith Vanistendael blijft wel bij het project betrokken en helpt bij de visualisering ervan.

De regie is in handen van Dorothée van den Berghe die al ‘Meisje’ en ‘My Queen Karo’ op haar actief heeft. Voor ‘My Queen Karo’ werkte Van den Berghe ook al samen met Caviar en daar kijkt men met vertrouwen uit naar de nieuwe samenwerking. “Met ‘Rosie en Moussa’ komt Van den Berghe op een haar vertrouwd terrein terecht want het gaat opnieuw over kinderen die met een verwrongen gezinssituatie worden geconfronteerd’, zegt producente Bo De Group. Zij onderstreept ook de opportuniteit voor Caviar om eens een kinder- en jeugdfilm te produceren en om zo, in samenwerking met Ketnet, een nieuw genre aan te pakken. ‘Maar’, zo ‘onderstreept de producente, ‘het gaat vooral om een prachtig verhaal met een multicultureel aspect dat voor iedereen, behalve voor de kinderen zelf, duidelijk is. En hoewel het niet aan dramatiek ontbreekt, wordt het toch met een zekere luchthartigheid en met zin voor humor verteld”.

Bij Caviar is men nog altijd op zoek naar een Moussa voor de film. Meer bepaald naar een jongen van tien tot twaalf met Noord-Afrikaanse looks. Wie interesse heeft om aan een casting deel te nemen: acteerervaring is niet vereist, wel een neus voor avontuur en lekker veel lef.
Contact: rosieenmoussa@gmail.com

De filmopnames beginnen in juli en augustus van volgend jaar en de film wordt in het voorjaar van 2018 in de zalen verwacht.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?