09 20 okt. '24

Romy herleeft in Caermersklooster

12 okt. 2012
De ruimte is er, de levensgrote foto's ook en de kostuums zijn instap klaar. Alleen de Weense wals ontbreekt om Romy Schneider op het einde van de aan haar gewijde tentoonstelling helemaal tot leven te brengen. Want leven doet ze in het Gentse Caermersklooster nadat je met dat filmicoon uit de vorige eeuw doorheen documenten, brieven, filmfragmenten en enkele raak gekozen kostuums kennismaakte.
En niet alleen als Sissi, maar ook en vooral als actrice die als niet een professioneel was en altijd, in gelijk welke rol, overtuigde. Dat professionalisme maakt haar volgens tentoonstellingscurator Daniela Sannwald nog altijd actueel. Ook op dat vlak kan ze de jeugd nog altijd aanspreken, zegt Sannwald die tijdens het ordenen van de Schneider documentatie getroffen was door het grote aantal internationaal beroemde regisseurs waarmee Romy werkte na het afsluiten van de periode waarin ze onder haar moeders vleugels acteerde. Daar horen namen bij als Luchino Visconti, Orson Welles, Alain Cavalier en Otto Preminger. Bij deze internationale carrière wordt terloops en met twee kostuums, verwezen naar de rol die Coco Chanel speelde bij de overgang van beeldschone Duitse tiener tot een echte Parijse dame. Het kleinste pak (maat 34) is van Romy Schneider zelf, de andere maat (38) droeg Jessica Schwarz in Romy Schneiders filmbiografie. Deze en andere details, zie onder meer de kast met Marlène Dietrichs aan Schneider gerelateerde memorabilia , geven de expo pit. Bijzondere aandacht gaat uiteraard naar de Claude Sautet periode. Aan hem schrijft Romy Schneider dat hij, naast Luchino Visconti, haar beste regisseur is en in de expo staat ook de beroemde auto uit Les choses de la vie van Sautet. Het tragische ongeval uit die film kan je er ook bekijken. Na Sautet worden films gegroepeerd waarin ze, soms in slachtofferrollen, het besmeurde naziverleden van haar ouders enigszins probeerde goed te maken. Daar merk je, dank zij een affiche van Visconti's Ludwig dat het personage van Elisabeth (Sissi) van Beieren haar nooit losliet. Stof tot nadenken en discussie is er in overvloed maar je kan de levendige en toegankelijke expo ook bezoeken om Romy's bijna onaardse schoonheid te bewonderen. Met dank aan fotografen als Franz Xaver Lederle en Robert Lebeck die Romy op een unieke manier portretteren. Hun foto's komen perfect tot hun recht in het Caermersklooster. Knap werk van de ontwerpers. Romy Schneider Expo uit Deutsche Kinemathek Berlin in samenwerking met Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster en Filmfestival Gent. Caermersklooster - Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent. Tel. 09-269.29.10 Klik hier voor tickets. www.caermersklooster.be www.filmfestival.be Van 12 oktober 2012 tot 13 jan. 2013

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?