10 21 okt. '23

Rohmer en De Palma op Zomerfilmcollege

Dressed to kill e1496363106533
Nieuws 12 jun. 2018
Het oeuvre van Eric Rohmer en Brian De Palma staat centraal op het Zomerfilmcollege dat van 8 tot 14 juli 2018 plaats heeft in het Antwerpse Cinema Zuid.

Aan de hand van een vijftiental lezingen en een twintigtal vertoningen kan je er kennismaken met de cinema van auteur-provocateur Brian De Palma en auteur par excellence Eric Rohmer. Daarnaast snijdt David Bordwell in vier masterclasses enkele van zijn favoriete thema’s uit de filmgeschiedenis aan. Bedoeling van het Zomerfilmcollege is het samenbrengen van filmliefhebbers met filmspecialisten en met films uit de CINEMATEK-collectie die nog zelden op het witte doek worden vertoond.

Van Brian De Palma worden onder meer ‘Sisters’, ‘Dressed to Kill’ en ‘Blow Out’ vertoond met als doel “blootleggen hoe De Palma met de elementen van zijn film zijn extreem complexe en opwindende ‘machine of sound and vision’ in elkaar weet te steken". Een en ander zal gebeuren door gastsprekers Cristina Alvarez Lopez en Adrian Martin.

Van Eric Rohmer, de meester van de narratieve variatie, worden films als ‘L’Amour l’Après Midi’, ‘La Femme de l’Aviateur’, ‘Conte d’Automne’ geprojecteerd. Films waarin Rohmer “schoonheid en esthetisch genot strikt in cyclische verhaalstructuren en uitgekiende beeldcomposities”. Tom Paulus, Ruben Demasure en Richard Misek zullen dat uitwerken en verduidelijken.

In vier masterclasses behandelt David Bordwell ook de invloed van verschillende culturele factoren op ‘Citizen Kane’, de opkomst van de thriller in de jaren ’40, de stille komedies van Harold Lloyd en het werk van Sergei Eisenstein.

Het Zomerfilmcollege is een initiatief van Cinea, in samenwerking met Cinema Zuid en CINEMATEK en met de steun van het VAF. Inschrijven voor een volledig of half programma kan tot en met 6 juli via de website van Cinea.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?