09 20 okt. '24

Robin Pront wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2015

P1a1qv74bv1lp64a6lo11fk21acv1
17 okt. 2015
Robin Pront, regisseur van 'D’Ardennen', wint de Knack Focus Jo Röpcke Award 2015. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn "trefzeker geregisseerde misdaaddrama waar de cinefiele goesting van afdruipt."

De Jo Röpcke Award 2015 werd uitgereikt tijdens het 42e Film Fest Gent en ging dit jaar naar Robin Pront. De prijs, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus en bekroont een man of vrouw die "een opmerkelijke of creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film." De prijs was een tekening van Knack Focus-huistekenaar Karl Meersman en werd in ontvangst genomen door acteur Kevin Janssens, hoofdrolspeler van 'D’Ardennen'.

"Met 'D’Ardennen' levert Pront één van de beste, Vlaamse debuutfilms van de jongste jaren af", aldus Knack Focus-filmcriticus Dave Mestdach. "Het is een sfeervol, trefzeker geregisseerd misdaaddrama waar de cinefiele goesting van afdruipt, en waarin Pront moeiteloos de Europese auteurstraditie aan de Amerikaanse genrecanon weet te koppelen."

Eerdere laureaten van de Jo Röpcke Award waren Fien Troch, Felix Van Groeningen, Gust Van den Berghe, Nicolas Provost, Nicolas Karakatsanis, Caroline Strubbe en Bas Devos. "Ik ben enorm vereerd", aldus Pront . "Zeker als ik kijk naar de namen die de prijs al wonnen. Ongelooflijk dat ik dat rijtje mag vervoegen."

'D'Ardennen' speelt al in de zalen in België.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?