12 23 okt. '21

'Red De Rex' ijvert voor behoud van bioscooperfgoed in Gent

P18eq90vsn1lvh1hmfqnu19f218731
21 jan. 2014

'Red De Rex' voert een campagne om de oude cinema aan het station van de bekende Gentse architect Geo Henderick uit 1933 te redden van de verloedering. De actievoerders vragen een grondige renovatie en een zinvolle publieke herbestemming van het gebouw.

Het bioscoopgebouw is een van de belangrijkste realisaties van de bekende Gentse architect Geo Henderick. Hij werkte aanvankelijk in de stijl van Jugendstill, later evolueerde zijn stijl in de richting van de Amsterdamse baksteenarchitectuur, met soms een expressionistisch en symbolisch karakter.

Na de succesvolle inrichting van de Valentino (helaas ondertussen afgebroken), de Ciné Palace (dat later de Studio Skoop werd) en de Capitole bioscoop, kreeg Henderick de opdracht om de Rex aan het Maria Hendrikaplein te tekenen.

Het gebouw is baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School, met invloeden van de 'Nieuwe Zakelijkheid'. Voor het interieur liet hij zich inspireren door de befaamde inrichting van de grote Rex-cinema in Parijs.

Door de opkomst van de televisie liep het bioscoopbezoek terug. Na de sluiting van de Rex deed het gebouw nog dienst als sex-cinema en casino. Daarna kwam het leeg te staan en namen krakers er even hun intrek om bescherming te eisen voor het gebouw. In 2011 stond het gebouw tijdelijk te koop voor 850.000 euro, zonder resultaat.

De actievoerders willen nu een duurzame en waardevolle toekomst voor de oude bioscoop. Volg en steun hun actie op de facebookpagina 'Red De Rex'!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.