10 21 okt. '23

Raoul Servais bekroond in Zagreb

P1aknjgsc21mdfuakt911ik21cdc1
08 jun. 2016

Raoul Servais, wiens jongste kortfilm ‘Tank’ de 42ste editie van Film Fest Gent opende, kreeg op het bekende Animafest Zagreb, een Lifetime Achievement Award. Hij is volgens de jury een van de meest gewaardeerde Europese auteurs van zijn generaties en iemand die als eerste de mogelijkheden van de digitale technologie uitprobeerde. De jury roemt ook zijn veelzijdigheid en vindt hem een van de belangrijkste vernieuwers en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de existentialistische en vaak symbolische animatie. Iemand ook die de grenzen tussen animatie en live action uitgomde en zowel in de voetsporen van de avant-gardisten trad maar de trendsetters ook voor was.

Norman McLaren, Chuck Jones, Paul Driessen, Jan Svankmajer, Hayao Miyazaki en Michel Ocelot gingen Raoul Servais voor als winnaars van de carrièreprijs in Zagreb. Hij was trouwens aanwezig op de eerste editie in 1972 van Animafest Zagreb en won er met zijn ‘Operation X-70’ de eerste prijs in de kortfilm categorie. Later won hij met ‘Chromophobia’ de grote prijs, San Marco Leeuw, op het filmfestival van Venetië en kreeg hij voor ‘Harpya’ de Gouden Palm in Cannes.

Servais werkt nu aan ‘Duiven’, een tv-filmproject over traumatische ervaringen van soldaten aan het front tijdens de eerste wereldoorlog. Zijn ‘Tank’, een vrije interpretatie van de eerste tankaanval, in WOI is geselecteerd voor de competitie op het animatiefilmfestival van Hiroshima dat plaats heeft van 18 tot 22 augustus 2016. Er nemen 60 films aan deel gekozen uit meer dan 2000 inzendingen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.