09 20 okt. '24

Publiek kiest 'Home' van Fien Troch als favoriete film op 43e editie

P1avr1t1qm1jdodejbd81c22hqg1
Nieuws 24 okt. 2016
Zowel de Port of Ghent als de Canvas Publieksprijs gaan dit jaar beide naar de competitiefilm 'Home' van Fien Troch. Eerder werd al bekendgemaakt dat de film een Special Mention kreeg van de jongerenjury van het festival en de internationale jury kende de Georges Delerue Award voor Beste Muziek toe aan de Amerikaanse componist van de film: Johhny Jewel. De afgelopen editie van Film Fest Gent lokte ruim 100.000 bezoekers voor films en concerten.

Port of Ghent Publieksprijs
De prijs is goed voor een distributiepremie ter waarde van €5000. De film haalde het nipt van de Film Fest Gent openingsfilm 'I, Daniel Blake' van Ken Loach en het publiek stemde ook veel op het Deense 'Land of Mine', die op nummer 3 landde.

Canvas Publieksprijs
Kwaliteitszender Canvas liet zich tijdens het festival opmerken met een eigen publieksprijs. Canvas koos uit het volledige festivalprogramma een aantal films die aansluiten bij waar de zender voor staat. 'Home' van Fien Troch kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht door en uitgezonden op Canvas.

De Belgische cineaste Fien Troch kende alvast een droomstart op twee van 's werelds belangrijkste festivals. In Venetië huisde 'Home' in de eigenzinnige Orizzonti-sectie waar ze de Award voor Best Director wegkaapte en in Toronto maakte de film deel uit van het selecte Platformprogramma voor filmmakers met een sterke auteursvisie. In 'Home' volgen we de zeventienjarige Kevin die vrijkomt uit een gesloten instelling. Bij zijn ouders wonen is geen optie meer. Hij vindt een nieuwe thuis bij het gezin van zijn tante Sonja (Karlijn Sileghem), waar hij aan de slag kan in de zaak. Via zijn neef Sammy en diens vrienden, Abdul en Lina, leert hij John kennen. John lijdt onder een ongezonde thuissituatie met zijn moeder en Kevin voelt de nood zijn vriend te helpen. Verraad, vertrouwen, vriendschap en loyaliteit worden wankele waarden.

'Home' van Fien Troch kreeg de hoogste waardering van het festivalpubliek en zal dus worden aangekocht door en uitgezonden op Canvas.

De film werd geproduceerd door Prime Time en kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Distributeur Cinéart brengt vanaf 11 januari 2017 'Home' uit in de Belgische zalen.

De afgelopen editie van Film Fest Gent lokte ruim 100.000 bezoekers voor films en concerten. Dat ligt in lijn met de voorgaande edities met als opmerkelijk verschil dat er dit jaar meer rittenkaarten verkocht werden. Dit toont aan dat er een trouw festivalpubliek naar meerdere vertoningen ging kijken. In het kader van de openingsfilm 'I, Daniel Blake' werd er via de ticketverkoop ook een som van boven de €5.000 opgebracht. Dit bedrag gaat integraal naar de werking van Kras vzw en de ondersteuning van mensen die leven in armoede.

Op vrijdag 21 oktober maakten de internationale jury en de professionele kortfilmjury de overige prijzen al bekend. Je kan het volledige overzicht hier bekijken.

Het 44e Film Fest Gent gaat door van 10 tot 20 oktober 2017.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?