10 21 okt. '23

‘Provence’ kaapt meeste prijzen op Leuven Kort

21458293 1061295710673756 2114755871313874700 o
Nieuws 10 dec. 2018

Hoewel ‘Pathetiek’ van Yahya Terryn de prijs voor beste Vlaamse kortfilm kreeg op het Leuvense Kortfilmfestival won Film Fest Gent-publiekswinnaar ‘Provence’ van Kato De Boeck er de meeste prijzen: beste debuut, publiekprijs en Humo-award.

‘Pathetiek’, de eerste kortfilm van theaterregisseur Yahya Terryn, speelt zich af in de Gentse Minardschouwburg. Twee beste vrienden, de veertigers Ludo en Karel, wonen er een pianoconcert bij waarop onder meer ‘Pathétique’ van Ludwig van Beethoven zal worden vertolkt. Ludo vertelt aan zijn vriend dat hij zijn familie verlaat voor de pianiste… Volgens de jury is de film “een treffend en overtuigend portret van vriendschap tegen een subtiele muzikale achtergrond”. Dankzij deze prijs komt ‘Pathetiek’ op de longlist voor de Oscars.

In de debuutfilm ‘Provence’ van Kato De Boeck prees de jury het universele verhaal en was ze onder de indruk van de regie en de acteerprestaties van de jonge acteurs. ‘Provence’, gebaseerd op eigen belevenissen, is het verhaal van een laatste vakantie van Camille en haar oudere broer Tuur. Twee Nederlandse meisjes verstoren de vakantie in de Franse Provence.

De sfeerschepping in dit coming-of-age portret is subtiel en gelaagd en de regie van Kato De Boeck is ongewoon trefzeker. Voeg daarbij de perfecte acteursregie en je hebt een van de beste kortfilms van het jaar. Wat een debuut, dacht na het Gentse ook het Leuvense publiek en de jury gooide er nog een speciale vermelding tegenaan voor de acteerprestatie van de jonge actrice Laime De Paep. De prijs voor de beste acteerprestatie ging naar Willeke Van Ammelrooy voor haar rol in ‘The Palace’ van Nelson Polfliet. Zij voegt zowel decennia ervaring als frisse originaliteit toe aan de film, zegt de jury.

Juanita Onzaga won de prijs voor de beste korte documentaire voor de eerder al in Gent vertoonde ‘Our Song to War’. Zij dankt die prijs aan de poëzie van het magisch realisme en de prachtige cinematografie. De publieksprijs voor de Vlaamse animatiecompetitie ging naar de vilten poppenanimatiefilm ‘Botvieren’ van Elise Eetesonne. In de Europese competitie bekroonde de jury de Deen Kristian Haskjold voor zijn ‘A Worthy Man’ waar de perfecte balans opviel tussen tragedie en komedie. Het publiek viel voor de Belgische film ‘Vihta’ van François Berry, een droge komedie met Wim Willaert.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.