10 21 okt. '23

Problemski Hotel opent Raindance in Londen

P1arvqvel6bei1mdm1oqs1ji6o5c1
06 sep. 2016

Op 21 september 2016 opent ‘Problemski Hotel’, de eerste langspeelfilm van documentarist Manu Riche, het 24ste Raindance Film Festival in Londen. Raindance is een van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals dat aanvankelijk een eigen stem wilde geven aan de Britse film. Nu worden films van over de hele wereld er vertoond en heeft het festival een eigen vormingsprogramma. De daar vertoonde korte films komen in aanmerking voor een Oscarnominatie. Twee Vlaamse kortfilms komen daarvoor alvast in de running. Het gaat om ‘Feel Sad for the Bunny’ van VAF Wildcardlaureaat Kenneth Mercken en ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom.

‘Problemski Hotel’ dat te zien was op de 42ste editie van Film Fest Gent, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De auteur maakte zelf het reilen en zeilen mee in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Bipul, is de centrale figuur en niemand weet echt goed waar hij vandaan komt. De komst van Lidia in het centrum verandert zijn toekomst. Volgens Raindance is de film zowel tijdloos als actueel. “De personages worden uit hun dagdagelijkse realiteit gekatapulteerd in een voor vluchtelingen Kafkaiaans niemandsland. Het is een internationale film die uniek is in het creatief betrekken van de problematiek bij het publiek”, zegt Raindance.

Tarek Halaby, een door Anne Teresa De Keersmaeker gevormde danser en de Vlaams-Kazachstaanse Evgenia Brendes nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Bij de talrijke nevenrollen vallen de namen op van Marijke Pinoy en Josse De Pauw. Emmy Oost produceerde de film die na Gent ook al in Rotterdam te zien was.

Op 2 oktober 2016, de slotavond van het festival, wordt de excentrieke Franse komedie ‘Des nouvelles de la planète Mars’ van Dominik Moll vertoond. Met daarin Veerle Baetens in een belangrijke en veel gesmaakte rol.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.