12 23 okt. '21

Prestigieuze Kubricktentoonstelling dit najaar in Gent

18 apr. 2006

Frankfurt am Main, Berlijn, Melbourne, Gent, Londen, Parijs - welke stad past niet in het rijtje? Antwoord: geen enkele. Anders dan de andere genoemde steden mag Gent dan geen wereldstad zijn, het 'kleine' Gent (en niet Amsterdam) heeft wel het alleenrecht voor de Benelux gekregen voor de prestigieuze, wereldvermaarde Stanley Kubricktentoonstelling die reeds hoge ogen gooide in Frankfurt am Main, Berlijn en Melbourne. Gastheren in Gent zijn de provincie Oost-Vlaanderen en het Filmfestival Gent.

De Stanley Kubricktentoonstelling kwam tot stand op initiatief van het Deutsches Filmmuseum, het Deutsches Architektur Museum, Stanley Kubricks weduwe Christiane Kubrick en het Stanley Kubrick Estate. Dat persoonlijke werkarchief van de filmmaker is één van de grootste privé-archieven uit de filmgeschiedenis en werd in 2003 voor het eerst door het Deutsches Filmmuseum ontsloten. Dankzij de samenwerking tussen de provincie Oost-Vlaanderen en het Filmfestival Gent komt de tentoonstelling ook naar het Gentse Caermersklooster. Jaarlijks vindt immers een aan film gerelateerde tentoonstelling plaats tijdens het filmfestival. Gezien het prestigieuze karakter van de Kubricktentoonstelling werd de periode dit jaar grondig verlengd. Het Caermersklooster is bovendien een ideale ruimte voor deze groots opgezette tentoonstelling. Voor het eerst wordt het gehele oeuvre van Kubrick in één expositie belicht, van de eerste korte documentaire Day of the Fight (1951) tot Eyes Wide Shut (1999). Aan elk van zijn dertien speelfilms is één tentoonstellingsruimte gewijd. Ook zijn niet-gerealiseerde 'spookprojecten' Napoleon en Aryan Papers worden uitgebreid gedocumenteerd. Audio- en video-installaties zijn uiteraard overvloedig aanwezig op de expositie. De combinatie van originele items met achtergrondinformatie, teksten, geluid en filmfragmenten verduidelijken de films voor de bezoeker. Ook de aanvankelijk controversiële ontvangst van Kubricks films en zijn ervaringen met censuur worden belicht, net als de niet te onderschatten impact van de muziek op zijn films. Tijdens de 33ste editie van het Filmfestival Gent zal er een volledige retrospectieve van Kubricks werk te zien zijn. In november volgt een filmmuziek concert gewijd aan de regisseur. De tentoonstelling zal voor het publiek toegankelijk zijn van donderdag 5 oktober 2006 tot en met zondag 7 januari 2007 in het Caermersklooster in Gent. De voorverkoop start op 15 mei (meer info over tarieven volgt later). Groepen kunnen nu reeds reserveren via kubrick@filmfestival.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.