09 20 okt. '24

Pools filmmuziekconcert in wereldpremière op Filmfestival

15 mei 2005
Op donderdag 20 oktober presenteert het filmfestival 'Polish Composers in Concert', een concert met filmmuziek van gerenommeerde Poolse componisten.
Eregast is Zbigniew Preisner van Trois Couleurs Bleu, Blanc en Rouge. Bijkomende blikvanger is Jan Kaczmarek, de winnaar van de Oscar in 2005 (beste muziekscore voor Finding Neverland). Wojciech Kilar is bekend van onder meer Dracula van Francis Ford Coppola. Zbigniew Preisner is Polen's bekendste componist van filmmuziek en wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten van zijn generatie. Hij bouwde zijn reputatie op als huiscomponist van Krzysztof Kieslowski, de regisseur van onder meer Trois Couleurs Bleu, Blanc en Rouge en La Double Vie de Véronique. In 2005 viert Preisner zijn 50ste verjaardag, voor het Filmfestival dus de gelegenheid om hem in de bloemen te zetten. Jan A.P. Kaczmarek werkte zich op relatief korte tijd op tot één van de meest eigenzinnige componisten, niet alleen voor film, maar ook in de theater- en televisiewereld. Hij brak definitief door met de score voor Unfaithful (2002), algemeen beschouwd als één van de beste soundtracks van de jongste jaren. In 2005 sleepte hij de Oscar voor beste muziekscore in de wacht met Finding Neverland. Bij het grote publiek staat Wojciech Kilar vooral bekend voor zijn huiveringwekkende score voor Coppola's Dracula. De Poolse filmcomponist heeft echter heel wat meer op zijn palmares. Hij werkte onder meer mee aan Roman Polanski's The Pianist en schreef de score voor The Portrait of a Lady. Kilar mag zich dus terecht één van de bekendste Poolse componisten van dit moment noemen. Dit ongetwijfeld revelerend concert vindt plaats in de Vlaamse Opera van Gent. Voor het eerste deel wordt een speciale suite met filmbeelden geschreven. Het tweede deel van het concert bestaat uit een hommage aan Preisner. Met Elzbieta Towarnicka (sopraan), Leszek Mozder (piano) en Jacek Ostaszewski (fluit) werken de beste solisten van Polen mee aan het concert. Het Nationaal Orkest van België staat onder leiding van Dirk Brossé en Krzysztof Herdzin. Het koor van dienst, Canta Ludens, staat onder leiding van Filip Martens. Dit initiatief kwam tot stand dankzij een samenwerking van het Filmfestival Gent en de culturele dienst van Polen. De Universiteit Gent is de concertpartner. Voor tickets kan u terecht in alle Belgische Fnac-filialen of www.fnac.be of op 0900/00.600. De toegangsprijzen bedragen €12, €22, €32 of €40 (+ €2 reservatiekosten). Wees er tijdig bij. www.preisner.com
www.jan-ap-kaczmarek.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?