08 19 okt. '24

Plateau-prijs maakt het verschil volgens Christopher Plummer!

P1a1lhlouo39onpb1iv1s9e432
15 okt. 2015
Vertel het Joseph Plateau niet dat ik zijn “Honorary Award” heb gekregen want hij zou zich in zijn graf omdraaien. Zo reageerde de wereldberoemde acteur Christopher Plummer nadat hij in het Gentse stadhuis vanwege Film Fest Gent de onderscheiding kreeg wegens zijn “bijzondere bijdrage aan de filmkunst”.

Voor een keer vergist Plummer zich want Plateau zou eerder positief reageren op de onderscheiding. Want die is meer dan verdiend. Eigenlijk weet Plummer dat ook. Hij kent de verdiensten van Plateau en toonde zich in kleine kring dankbaar voor “een prijs die ertoe doet, een prijs die een inhoud heeft”.

De in Gent docerende Joseph Plateau ligt met zijn uitvinding van de "fenakistiscoop", een toestel dat de lichtnawerking aantoont, mede aan de basis van de cinematograaf en van de filmindustrie. De afbeelding van de "fenakistiscoop” krijgt bij Plummer thuis dan ook een vaste plaats naast de Oscar, de Tony en de Emmy die hij al eerder won. Slechts negen acteurs werden met die grootste onderscheidingen bekroond, respectievelijk voor film, voor toneel en voor televisie.

Agendaproblemen zorgden ervoor dat Christopher Plummer slechts even langs kwam op het festival nadat hij in Brussel de opnamen had voltooid voor ‘The Kaiser’s Last Kiss’ waarin hij de rol van keizer Wilhelm II vertolkt. Een van de vele historische figuren die hij in zijn lange loopbaan heeft vertolkt. Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent, roemde Plummer ook “als de beste Shakespeare acteur van Noord-Amerika en voor zijn overweldigende filmografie met maar liefst 204 credits”. De meest recente ervan, zijn rol in ‘Remember’ van zijn landgenoot de Canadese regisseur Atom Egoyan, werd in première op Film Fest Gent vertoond. Plummer die in de film op zoek gaat naar de moordenaar die in Auschwitz zijn familie vermoordde, gaf de toeschouwers een warme videogroet.

Zijn sympathieke verschijning, met zijn aanwezigheid alleen al “vult” hij een kamer of een filmzaal laat sporen na. Ook al omdat hij als niet een kan relativeren en er zich van bewust is dat hij niet alleen in meesterwerken optrad. Maar ze zijn er. We vermelden de meest recente ‘Beginners’ uit 2010 en de een jaar eerder gedraaide ‘The Insider’ waarin Michael Mann de manipulatie van de lobbyende tabaksindustrie aan de kaak stelde. Volgens de lobbyisten was er met de nicotine “uitstoot” niets aan de hand. Plummer vertolkt er, met veel schroom, zegt hij, de rol in van Mike Wallace, die klokkenluiders de kans gaf om hun verhaal in zijn tv-show ’60 Minutes’ in de openbaarheid te brengen. Het bedankje van de echte Wallace, was hem “een Oscar waard”. Van historisch tot levensecht, Plummer kan het allemaal.

Remember
Bekijk hier de speeldata van 'Remember' op FFGENT!

Raf Butstraen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?