08 19 okt. '24

Peter Monsaert zorgt voor Vlaamse Hemel boven Toronto

P1aqu0f5qp1kaaov8140b1enbbh11
23 aug. 2016
Niet San Sebastian maar Toronto krijgt uiteindelijk de wereldpremière van ‘Le ciel Flamand’ van Peter Monsaert. Daar maakt hij deel uit van het Discovery programma en treedt zo in de voetsporen van ‘Black’ en ‘D’Ardennen’ die vorig jaar in dat onderdeel te zien waren. In San Sebastian wordt ‘Le ciel Flamand’ vertoond in de New Directors competitie. Beide festivals beschouwen Peter Monsaert dus als een cineast die aandacht verdient en in de gaten moet worden gehouden.

Aan het Vlaams Audiovisueel Fonds vertelde Peter Monsaert dat “de selectie voor Toronto, een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld, een fantastische bekroning is. Samen met San Sebastian is dit de gedroomde lancering voor mijn film”. Hij hoopt dat zijn tweede langspeelfilm daarmee een mooie internationale carrière tegemoet gaat”. San Sebastian heeft plaats van 16 tot 24 september en Toronto begint op 8 september en eindigt op 18 september 2016.

In Toronto worden zoals gemeld nog twee andere majoritair Vlaamse films voorgesteld. Fien Troch krijgt met ‘Home’ een plaats in de Platform competitie en Bavo Defurne stelt ‘Souvenir’ voor in het luik Special Presentations. Isabelle Huppert vertolkt de hoofdrol in ‘Souvenir’. De gebroeders Dardenne met ‘La fille inconnue’ en Terence Davies met ‘A Quiet Passion’ werden geselecteerd voor de Masters in Toronto. Beide films hebben een Vlaamse inbreng. Dat is ook het geval voor ‘L’ économie du couple’ van Joachim Lafosse te zien in de reeks Contemporary World Cinema en voor ‘Noces’ van Stephan Streker dat in de sectie Discovery aan bod komt.

In Toronto wordt met Prime Time ook aandacht besteed aan hoogstaande televisiefictie. In de Brits-Zuid-Afrikaanse reeks ‘Black Mirror’ wordt, in op zichzelf staande verhalen, de duistere kant van de hedendaagse technologie belicht. Jakob Verbruggen die internationaal furore maakte met ‘The Fall’, ‘Londen Spy’ en ‘House of Cards’ regisseerde één aflevering uit het derde seizoen van ‘Black Mirror’ waarin Madeline Brewer (‘Orange is the New Black’) en Michael Kelly (‘House of Cards’) de voornaamste rollen vertolken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?