09 20 okt. '24

Perfume Officiële Openingsfilm Competitie

17 sep. 2006
Perfume: The Story of a Murderer van Tom Tykwer (Lola Rennt, Heaven), zal op woensdag 11 oktober de competitie van het 33ste Filmfestival Gent openen. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Patrick Süskind uit 1985, waarvan wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. De film trok bij de release in Duitsland maar liefst 250.000 filmliefhebbers naar de bioscopen.
Vijftien jaar lang weigerde Patrick Süskind de filmrechten te verkopen van zijn wereldwijde bestseller Het Parfum. Niet omdat er te weinig geld werd geboden maar omdat de auteur op een aanbod wachtte van jawel, Stanley Kubrick. Na diens dood slaagde de Duitse producent Bernd Eichinger er uiteindelijk toch in om de rechten te verwerven. Inmiddels waren geïnteresseerde cineasten als Steven Spielberg en Martin Scorsese met eigen projecten bezig en deed Bernd Eichinger een beroep op Tom Tykwer, bekend van Lola Rennt en Heaven. Naar het resultaat van deze samenwerking werd jarenlang uitgekeken want miljoenen lezers vinden dat Het Parfum van Süskind onverfilmbaar is. De film speelt zich af in het Frankrijk van de 18de eeuw. Het hoofdpersonage Jean-Baptiste Grenouille wordt geboren met een uitzonderlijke gave: tot op kilometers afstand kan hij geuren onderscheiden en tot in de geringste finesses ontleden. Hij gebruikt dat talent om 's werelds fijnste parfums te ontwikkelen en gaat onder andere in de leer bij parfumeur Giuseppe Baldini. Zelf heeft Jean-Baptiste echter geen lichaamsgeur. Stilaan raakt hij gefascineerd door de onweerstaanbare geur van jonge vrouwen. Maar zijn obsessie om op basis van dat aroma een parfum te ontwikkelen heeft dodelijke gevolgen... Het Filmfestival Gent koos Perfume: The Story of a Murderer als opener omdat de film zowel een mainstream als cinefiel cinemapubliek kan aanspreken. Bovendien heeft regisseur Tom Tykwer zelf mee de muziek van de film geschreven waardoor Perfume een plek verdient in de competitie van het festival die in het teken staat van 'Impact van muziek op film'. Verder is de film een visueel pareltje en ook de acteurs Ben Whishaw (Grenouille), Dustin Hoffman (Baldini) en Alan Rickman (Rickis) leveren klassewerk. De galavoorstelling van Perfume betekent meteen ook de echte start van de 33ste editie van het Filmfestival Gent. De publieksvoorstellingen starten immers ook al op woensdag 11 oktober. Het volledige programma van het 33ste Filmfestival Gent wordt op woensdag 27 september bekend gemaakt. Voor de openingsfilm Perfume: A Story of a Murderer zijn tickets te koop aan de festivalkassa's en via onze website vanaf 30/9.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?