09 20 okt. '24

Palm Springs nodigt vier Vlaamse kortfilms uit

Howling - still
Nieuws 09 jun. 2021
Twee van de vier Vlaamse kortfilms die door het Amerikaanse Palm Springs International ShortFest zijn uitgenodigd, waren vorig jaar te zien op Film Fest Gent. Het gaat om Versailles en Howling. Daarnaast gaan ook Stephanie en Achttien naar het grootste kortfilmfestival in de VS.

Versailles

Met Versailles, zijn afstudeerproject aan het RITCS, won Hyun Lories vorig jaar de publieksprijs in de studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent. Zijn film gaat over Saana die terugkeert naar Versailles de sociale woonwijk in het Brusselse waar ze opgroeide. Ze wil de band met haar jongere zus Rana herstellen en een eerder aan haar gedane belofte waarmaken. Ooit zouden ze samen naar zee gaan... In Versailles projecteert Lories de vele gezichten van Brussel op zijn hoofdpersonage Saana. Zijn film lijkt “uit het leven gegrepen” en dat wekt geen verbazing als men weet dat Lories al enkele jaren jeugdwerker is en zijn verhalen in zijn afstudeerfilm heeft verwerkt. Na Gent werd Versailles ook geselecteerd voor Leuven Kort, waar Lories een VAF Wildcard won.

Hyun Lories - Short Film Awards FFG2020© Michiel Devijver
Hyun Lories op FFG2020

Actueel

Stephanie van Leonardo Van Dijl ging vorig jaar in wereldpremière in de kortfilmcompetitie in Cannes en werd inmiddels vertoond op de festivals van San Sebastian, Toronto en in Leuven. In Oostende kreeg Stephanie de Ensor voor de beste kortfilm. In eerder werk, zoals in Umpire, had Leonardo Van Dijl het over de relatie tussen een sporter en haar coach. Hij trekt de lijn door in Stephanie, een turnster die onder druk steeds harder moet presteren. Een onderwerp dat plots een heel actuele dimensie kreeg na het onderzoeksrapport over grensoverschrijdend gedrag in de Belgische turnsport. Stephanie werd gedraaid met de VAF Wildcard die Van Dijl in 2015 kreeg voor Umpire, zijn afstudeerproject aan LUCA School of Arts.

Coming-of-age

Howling van Laura Van Haecke maakte vorig jaar deel uit van de Internationale kortfilmcompetitie op Film Fest Gent en won de persprijs op het kortfilmfestival van Leuven. De negenjarige Bo verhuist samen met haar moeder en halfzus Rani naar het platteland en terwijl de vader van Rani ieder weekend opdaagt, blijft die van Bo helemaal afwezig. Dat gemis probeert Bo op te lossen door een bijzondere band te ontwikkelen met de natuur. Zo wordt ze ook zelfstandig.

Net zoals Howling is Achttien een coming-of-agefilm. Regisseurs Dimitri Baronheid en Olivier Lambrechts volgen een jongen die opgroeit in een jeugdinstelling en voor belangrijke keuzes staat. De hoofdrol wordt vertolkt door Mistral Guidotti, bekend van Home van Fien Troch.

Het Palm Springs International ShortFest heeft plaats van 22 tot 28 juni 2021.

Laura Van Haecke - FFG2020© Jeroen Willems
Laura Van Haecke op FFG2020
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Shorts

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?