08 19 okt. '24

Pak Vlaamse films verhuist naar filmfestival Rotterdam

P1b66gpd2crs11lad1gli1ohv1gg11
Nieuws 11 jan. 2017
Vijf langspelers, zes documentaires, twee TV-series en en gelijkaardig aantal kortfilms: een behoorlijke score aan Vlaamse producties op International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat plaats heeft van 25 januari tot 5 februari 2017.

Zowel Elias Grootaers’ documentaire ‘Inside the Distance’ als de nieuwe Canvas-reeks ‘Generatie B’ van Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees krijgt zijn en haar wereldpremière op IFFR. Naast ‘Beau Séjour’ staat nu ook de documentaire ‘Grand Travaux’ op het programma, dat nog wordt aangevuld door films als ‘Home’, 'Le Ciel Flamand' en ‘King of the Belgians’. 'Home'-regisseur Fien Troch is lid van de competitiejury die de Hivos Tiger Award uitreikt.

Voormalige VAF Wildcardwinnaar Grootaers schetst met zijn 'Inside the Distance' een liefdevol en poëtisch portret van Giorgi Shakhsuvarian, een Armeense bokscoach uit Tbilisi die momenteel in België woont waar hij een jonge bokser klaarstoomt om Europees kampioen te worden. ‘Generatie B’ is een absurde comedy van auteur en stand-up comedian Joost Vandecasteele en ‘Waste Land’-regisseur Pieter Van Hees. In deze sociale satire wordt de nadruk gelegd op het generatieconflict tussen de jongeren op wiens schouders de nadelen van de economisch crisis rusten en de babyboomers die niet van plan zijn hun luxueuze comfort op te geven. Jeroen Perceval, Jeroen Van der Ven en Ella-June Henrard vertolken de voornaamste rollen.

‘Home’ van Fien Troch en het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Noces’ van Stephan Streker zijn in Rotterdam te zien binnen IFFR Live, een evenement waarbij de vertoning van de film in Rotterdam simultaan loopt met screenings in meer dan veertig filmzalen binnen en buiten Europa.

In ‘Grand Travaux’ volgen Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes enkele leerlingen in het instituut Anneessens-Funck, een Nederlandstalige beroepsschool in het centrum van Brussel. Ze leren er een vak aan. De film documenteert en ensceneert wat hun leven vorm geeft: praktijkoefeningen, lessen, voetbal, liefdesperikelen en de zoektocht naar een woning en naar werk. Uit dat dagelijkse leven rijst, vertrekkend van haar jongeren, een beeld op van het hedendaagse Brussel. Na een vertoning op het Kunstenfestival desArts steekt de film voor het eerst de landsgrenzen over. Maar ‘Grands Travaux’ wordt via het DocPoppies-platform al op 17 januari in verschillende bioscopen in Vlaanderen en Brussel uitgebracht.

Home’ van Fien Troch en het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Noces’ van Stephan Streker zijn in Rotterdam te zien binnen IFFR Live, een evenement waarbij de vertoning van de film in Rotterdam simultaan loopt met screenings in meer dan veertig filmzalen binnen en buiten Europa. Dat gebeurt onder meer in Warschau, Madrid, Manchester en Curaçao en Montreal.

Naast ‘Inside the Distance’ zijn nog andere documentaire te zien in Rotterdam. Zo brengt Brecht Debackere in ‘Exprmntl’ het verhaal van het gelijknamige legendarische festival dat van Knokke in de jaren 60 het centrum van de experimentele film maakte. Ook Eva Giolo’s ‘Remote’, het suggestief portret van een tedere kameraadschap op het afgelegen Ierse platteland, wordt vertoond. Zij won er recent een VAF/Wildcard voor. Daarnaast stelt Amir Yatziv zijn ‘Another Planet’ voor. Het is een geanimeerde documentaire over ontmoetingen in een virtuele wereld die een simulatie vormt van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Ten slotte neemt Jeroen Van der Stock in zijn ‘Dream Box’ de kijker mee naar een dierenasiel op Shikoku Island in Japan. Daar komt net een nieuwe lading katten en honden toe.

Bij de kortfilms behoren ‘Home’ van Pieter Geenen en ‘The Invader and the Origin of the World’ van Nicolas Provost tot de geselecteerden. En net zoals op Film Fest Gent wordt Jef Cassiers’ animatiefilm ‘Jan Zonder Vrees’ uit 1984 vertoond met een live opvoering van de soundtrack van Alain Pierre.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?