09 20 okt. '24

Oscarwinnares samen op de planken met componisten Elvis

24 jun. 2005
Op de 5e editie van de World Soundtrack Awards staat Oscarwinnares Rachel Portman samen op de planken met Jerry Leiber en Mike Stoller, de legendarische componisten en songwriters van Elvis Presley. Ook onze eigen Raymond van het Groenewoud zal voor muzikaal vuurwerk zorgen in De Bijloke. Tenslotte brengt ook Gustavo Santaolalla een live performance.
Eregast is de Britse Rachel Portman, de eerste componiste die een Oscar won. Dat gebeurde in 1996, voor haar score voor Emma. Portman werd ook al genomineerd voor de scores van The Cider House Rules en Chocolat. Op haar naam staan verder de scores voor onder meer Smoke, Ratcatcher (Georges Delerue-prijs in 1999) en The Legend of Bagger Vance. Op de WSA brengt Portman een selectie van haar meeste bekende werken. Traditiegetrouw brengt het Filmfestival Gent ook Belgisch talent op het podium tijdens de WSA. Zo traden er onder meer Hooverphonic, Sioen en Wim Mertens op. Dit jaar is het de beurt aan Raymond van het Groenewoud, een vaste waarde op de scène sinds begin jaren '70. Deze veelzijdige Belgische componist/songwriter schreef de filmmuziek voor o.a. Crazy Love, Brussels by Night en Iedereen Beroemd. Een volgend hoogtepunt wordt ongetwijfeld de passage van Gustavo Santaolalla, de WSA Discovery 2004 met de score voor 21 Grams. Zijn live performance kadert in een traditie om de Discovery van het afgelopen jaar uit te nodigen voor een optreden het jaar nadien. Op de WSA brengt de Argentijnse Santaolalla niet alleen zijn fel bejubelde score uit 21 Grams, maar ook zijn filmmuziek uit The Motorcycle Diaries, Amores Perros en Brokeback Mountain, de nieuwste Ang Lee film. Verder zullen levende legenden Jerry Leiber en Mike Stoller uitgebreid gevierd worden met een Lifetime Achievement Award. Leiber en Stoller zijn de belangrijkste songwriters en producers uit de beginjaren van de rock & roll. Zo schreven ze samen een tiental wereldhits voor o.a. Elvis Presley en maakten ze de muziek voor verschillende Presley-films. Nummers zoals Stand By Me en Hound Dog worden tot op vandaag gebruikt in films zoals Forrest Gump, Chocolat, A Few Good Men en Grease. Op 15 oktober worden natuurlijk ook de World Soundtrack Awards 2005 uitgereikt: Best original filmsong 2005, Best composer 2005, Best score 2005 en Discovery of the year 2005. Er is ook de uitreiking van de Publieksprijs voor Best Score 2005, een publieksprijs waarvoor het (internationale) publiek kan meestemmen. Op de WSA wordt tenslotte ook bekendgemaakt wie de winnaar is van de 4e compositiewedstrijd voor jonge Belgische filmcomponisten. De 5de World Soundtrack Awards vinden plaats op zaterdag 15 oktober, in de Stedelijke Concertzaal De Bijloke. Het Vlaams Radio Orkest staat onder leiding van Dirk Brossé en de gastcomponisten. De World Soundtrack Awards worden georganiseerd door het Filmfestival Gent. Concertpartners zijn SABAM en de Provincie Oost-Vlaanderen. De voorverkoop loopt via Fnac (www.fnac.be), 0900 00600 (€ 0,45/min), www.teleticketservice.com of 070 345 345. Tickets kosten 40,00€ en 32,00€ (+ € 2 reservatiekosten). Reserveer tijdig, want de plaatsen zijn beperkt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?