Oproep voor filmprojecten op zoek naar componist

20171017 Filmfest Gent 2017 Jerroen Willems 3rd character 034
Nieuws 16 mrt 2023
Film Fest Gent zal tijdens de komende editie van de WSA Film Music Days (19 - 21 oktober 2023) opnieuw de Belgische variant van het Third Character-initiatief organiseren. Dit initiatief wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met MCM (Festival International Music & Cinema Marseille) en FIFF Namur (Internationaal Festival voor Franstalige film in Namen). Regisseurs en producenten die op zoek zijn naar een componist voor hun filmproject kunnen vertrouwen op FFG, MCM en FIFF Namur om een match te vinden met een geschikte filmmuziekcomponist.

Over Third Character

Third Character is een initiatief dat ontwikkeld werd door MCM en Sacem. Het project heeft als doel ontmoetingen te faciliteren tussen filmmuziekcomponisten en duo’s van regisseurs en producenten die bezig zijn met een filmproject waarvoor nog een componist geselecteerd moet worden. FFG en FIFF Namur organiseren afwisselend elk jaar een Belgische variant van het project. Op die manier willen de filmfestivals een samenwerking tot stand brengen tussen regisseurs, producenten en componisten. De samenwerkingen die voortkomen uit deze ontmoetingen zullen de kans krijgen financiële steun aan te vragen voor de score via auteursrechtenorganisaties Sabam of Sacem (enkel voor leden).

Matchmaking

Hoe gaat het zoeken naar een match precies in zijn werk? Regisseurs en producenten, wiens filmproject financiële steun moet hebben ontvangen en bijgevolg met de productie van start kan gaan, kunnen het scenario of een specifieke scène indienen van een filmproject dat nog met filmen moet aanvangen en waarvoor nog geen componist gekozen is. Dit scenario mag zowel voor een kort- als langspeelfilm zijn, voor zowel fictie als documentaire. Het materiaal zal verstuurd worden naar de kandidaat-componisten, die op basis van de visie en verwachtingen van de regisseur en producent enkele demo’s zullen maken.

Praktisch

De gesprekken tussen de regisseurs, producenten en de componisten zullen plaatsvinden tijdens de WSA Film Music Days (19 - 21 oktober 2023). Tijdens deze gesprekken zullen de componisten hun demo’s en aanpak pitchen. Na het gesprek beslist het regisseur-producentenduo of ze een samenwerking willen aangaan met één van de componisten.

Voorwaarden & timeline

 • Wat zijn de voorwaarden voor de filmprojecten?

  Voorwaarden voor de filmprojecten

  • kort- of langspeelfilms;

  • fictie of documentaire;

  • financiële steun (van het VAF) ontvangen en dus al bevestigd om te worden geproduceerd;

  • Opnames zijn nog niet gestart;

  • nog geen componist aan het project verbonden.

  Materiaal (in het Engels) moet worden ingediend tegen 15 augustus:

  • scenario + aangeduide passages waarvoor je graag muzikale voorstellen ontvangt (of enkel de specifieke passages, indien het volledige scenario niet in het Engels is vertaald)

  • Richtlijnen rond de intenties en de muzikale verwachtingen;

  • Technische fiche van de film;

  • CV (bio & foto) en contactgegevens van regisseur en productiemaatschappij.

 • Wat is de timeline?
  • 15 augustus 2023: deadline indienen materiaal voor filmprojecten
  • september 2023: componist ontvangt het scenario en de richtlijnen rond de muzikale verwachtingen
  • 19 - 21 oktober 2023: ontmoetingen vinden plaats in Gent, waar de componist demo’s zal voorstellen specifiek geschreven voor het filmproject/de geselecteerde scène

Deze call is gesloten. Regisseurs en producenten die een project indienden kunnen Hanne (hanne@filmfestival.be) contacteren met eventuele vragen.