10 21 okt. '23

Opbrengst benefietavond Problemski Hotel (nu in de bioscoop)

P1a8r4m0511s9a1h851v51js61bqf1
12 jan. 2016

Film Fest Gent had de eer tijdens de 42e editie een podium te mogen bieden aan 'Problemski Hotel', een rauwe film van Manu Riche, naar de gelijknamige roman door Dimitri Verhulst. Het actuele thema, de vluchtelingencrisis, verschafte de film een plaats in het Fort Europe parcours. Aansluitend hierbij werd van de premiereavond in samenwerking met De Vooruit en distributeur Lumière een benefietvoorstelling gemaakt: de opbrengsten gingen integraal naar VZW Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De bekroonde documentairemaker Manu Riche ('Tempo of a Restless Soul') maakte met de verfilming van de bestseller 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het allemaal open tot een rauwe film over de hedendaagse condition humaine.

Tijdens de 42e editie maakte de film deel uit van het parcours Fort Europe, een eenmalig programma onderdeel gedicteerd door de actualiteit van de vluchtelingencrisis en migratiestromen. Fort Europe toonde op welke diverse manieren filmmakers reageren op wat onze vertrouwde wereld overhoop haalt.

Opbrengst Benefiet
De premiereavond van de film tijdens het festival op 16 oktober was tegelijkertijd ook een benefietvoorstelling, waarvan de opbrengst integraal ten goede kwam aan VZW Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Presentatrice Phara de Aguirre sprak die avond voor een volle zaal met o.a. regisseur Manu Riche, schrijver Dimitri Verhulst, acteur Hayder Helo en Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen over de actualiteit van de thematiek en de persoonlijke verhalen van enkele leden van de cast.

Het opgehaalde bedrag van de avond, een niet geringe € 5020,80, werd inmiddels overgemaakt aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Film Fest Gent dankt iedereen die die avond een bijdrage geleverd heeft.

'Problemski Hotel' nog niet gezien? Hij draait vanaf morgen, 13 januari, in de bioscoop.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.