09 20 okt. '24

Componist Laurence Rosenthal ontvangt Lifetime Achievement Award op 23ste World Soundtrack Awards

Rosenthal liggend 2
Nieuws 20 apr. 2023
De Amerikaanse componist Laurence Rosenthal zal worden geëerd met een Lifetime Achievement Award tijdens de 23e editie van de World Soundtrack Awards, die plaatsvinden als afsluiter van Film Fest Gent op zaterdag 21 oktober. De 50ste editie van het festival bekroont zo twee grootmeesters uit de wereld van de filmmuziek. Eerder werd al bekendgemaakt dat ook de Italiaanse componist Nicola Piovani een Lifetime Achievement Award zal ontvangen.

Laurence Rosenthal is een gigant op vlak van het componeren voor film, televisie en theater. Al decennialang is hij een muzikale krachtbron voor vele producties. In zijn al meer dan zestig jaar durende carrière heeft de Amerikaanse componist muziek geschreven voor meer dan honderd films en tv-series, zoals The Young Indiana Jones Chronicles (1992) van George Lucas en zijn afgeleide tv-films, waarmee hij wereldwijd met lof werd overladen en verscheidene prijzen ontving - waaronder drie Emmy’s, naast de andere vier die hij al had.

Rosenthal, geboren in Detroit in 1926, begon zijn muziekstudies aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. Daarna verhuisde hij naar Parijs om compositie te studeren onder Nadia Boulanger en naar Salzburg om de kunst van het dirigeren te leren aan het Mozarteum. Tijdens zijn militaire diensttijd bij de Amerikaanse luchtmacht was hij de hoofdcomponist bij het Air Force Documentary Film Squadron. Nadien keerde hij terug naar New York en begon hij te componeren voor Broadwaytheater en films. Rosenthals vroege werk voor speelfilms omvat de scores voor Daniel Petries A Raisin in the Sun (1961) en Arthur Penns Oscarwinnende film The Miracle Worker (1962).

Rosenthal liggend© Matthew Joseph Peak

In de jaren ‘60 vond Rosenthal een creatieve gelijke in acteur-regisseur Peter Glenville, voor wie hij drie filmscores schreef. In 1964 schreef hij de muziek voor een filmbewerking van Becket, wat de componist een Oscarnominatie opleverde voor Beste Originele Score. Het duo werkte nog tweemaal erg succesvol samen, voor de films Hotel Paradiso (1966) en The Comedians (1967). Rosenthals allereerste samenwerking met Glenville was een exotische score voor een Broadwayversie van Rashomon, de Japanse klassieker van Akira Kurosawa. In 1972 kreeg de componist een tweede Oscarnominatie, voor zijn muziek voor Arthur Hillers Man of La Mancha. Andere gelauwerde filmscores van Rosenthal zijn onder meer die van The Return of a Man Called Horse (1976), The Island of Dr. Moreau (1977), Meetings with Remarkable Men (1979), Clash of the Titans (1981), en Inherit the Wind (1999, de laatste film van zowel Jack Lemmon als George C. Scott).

Laurence Rosenthal heeft ook heel wat muziek geschreven voor tv-series, en mag zich een zevenvoudig Emmy-winnaar noemen. Zijn eerste Emmy won hij voor zijn score voor de NBC-documentaire Michelangelo: The Last Giant (1965). Ook zijn composities voor tv-miniseries Peter the Great (1986), Anastasia (1986) en The Bourne Identity (1988) vielen in de prijzen op de Emmy’s. Rosenthals bekendste werk voor televisie is ongetwijfeld de drievoudig Emmy-winnende muziek voor de populaire serie The Young Indiana Jones Chronicles en de bijhorende tv-films, samen met zijn composities voor het iconische Fantasy Island (1977). Zijn originele Fantasy Island-thema is opnieuw te horen in de reboot van de serie van Fox uit 2021, die nu aan zijn tweede seizoen bezig is.

Rosenthal kleurenfoto© Daniel Meunier, Diem Productions

''Ik ben diep vereerd met deze erkenning van de World Soundtrack Awards en kijk er enorm naar uit om aanwezig te zijn op de 50e verjaardagseditie van Film Fest Gent. Het is prachtig om te zien hoe de waardering voor filmmuziek en het genot van live performances ervan naar nieuwe hoogtes zijn gestegen de laatste jaren. De World Soundtrack Awards zijn daar ontzettend belangrijk bij geweest. Muziek in een film kan weergeven wat het oog niet kan zien. Naast de meer conventionele functies, zoals het onderstrepen van de actie en het scheppen van de sfeer, kan filmmuziek een innerlijke kijk bieden op wat er op het scherm gebeurt. Het kan op opmerkelijke wijze de geest en het gevoel van een personage binnendringen, mentale en emotionele toestanden weerspiegelen en een extra dimensie geven aan het verhaal en de visuele impressie. Een gemiddelde kijker is zich vaak niet bewust van de rol van muziek, maar reageert desondanks op de geluiden, iets wat de relatie tussen de kijker en de film beïnvloedt.'' - Laurence Rosenthal, april 2023.

De Lifetime Achievement Award wordt jaarlijks uitgereikt en is een van de hoogste onderscheidingen die de World Soundtrack Awards en Film Fest Gent toekennen aan een componist. Eerdere winnaars waren onder meer George Martin, Krzysztof Penderecki, Frédéric Devreese, Eleni Karaindrou, Gabriel Yared, Peer Raben en Bruno Coulais.

Tijdens de 23ste editie van de World Soundtrack Awards krijgt Laurence Rosenthal het gezelschap van Nicola Piovani, die eveneens een Lifetime Achievement Award zal ontvangen en van Eiko Ishibashi (Discovery of the Year 2022). Een selectie van hun werk zal live worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé.

Praktisch

De 23ste World Soundtrack Awards vinden plaats op zaterdag 21 oktober in Capitole Gent.

Tags

WSA2023

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?