10 21 okt. '23

Nyon nodigt Vlaamse documentaristen uit

P1bccg35ve55f1uelhmc8e9h781
Nieuws 29 mrt. 2017

De documentaire ‘I Know You Are There’ van Thom Vander Beken wordt in wereldpremière voorgesteld op Visions du Réel, het prestigieuze documentaire filmfestival dat van 21 tot 29 april 2017 plaats heeft in het Zwitserse Nyon.

De film biedt een inkijk in de wereld van comapatiënten, hun families en het medische team van het Universitair Ziekenhuis in Luik. Uit onderzoek van de Coma Science Group zou blijken dat zo’n veertig procent van de patiënten in coma nog over enige vorm van bewustzijn beschikt. Met nieuwe technieken en betere diagnoses probeert men opnieuw dialoog mogelijk te maken waar nu stilte heerst. Voor Thom Vander Beken een uitgangspunt om zich af te vragen wie de waarde van een leven bepaalt, hoe ver de wetenschap kan gaan of wie uiteindelijk beslist wanneer een leven ten einde is.

Ook Pieter-Jan De Pue is met zijn korte film ‘Girls and Honey’ uitgenodigd voor de kortfilmcompetitie voor Visions du Réel. De Pue toont twee tachtigers die in een verlaten Oost-Oekraïens dorp al twee jaar leven te midden van het oorlogsgeweld. De man, Anatoli, houdt bijen en die werden zijn leven. Daarom willen hij en zijn vrouw niet vertrekken. Na de voorstelling in Nyon trekt de regisseur met zijn film naar ‘Hot Docs’ in Toronto.

Goryainova volgt een jonge Parisienne die als een hedendaagse Ophelia/Electra in een poëtisch-cynische toon spreekt over macht, gebruik en misbruik.

Het afstudeerwerk ‘Die Ruinen von Europa’ waarmee Ira A. Goryainova eind vorig jaar een VAF Wildcard won (premies waarmee het Vlaams Audiovisueel Fonds afgestudeerde filmmakers helpt om hun eerste buitenschools project te draaien), neemt in Nyon deel aan de competitie voor middellange films. Goryainova volgt een jonge Parisienne die als een hedendaagse Ophelia/Electra in een poëtisch-cynische toon spreekt over macht, gebruik en misbruik.

Onder de vijftien deelnemers aan Pitching du Réel, het coproductieplatform van het festival bevindt zich Sofie Benoot. Ze mag er haar nieuwe film ‘Solid Ground’ pitchen, een documentair essay dat de relatie onderzoekt tussen mens en steen.

www.visionsdureel.ch

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.