10 21 okt. '23

‘Nuestras Madres’ Belgische inzending voor de Oscars

Image big 905ba4bd90da588abdf43f267cbda387
Nieuws 28 aug. 2019

Nadat hij eerder dit jaar met ‘Nuestras Madres’ (‘Onze moeders’) in Cannes de Caméra d’Or won, levert de Belgisch-Guatemalteekse regisseur César Diaz met zijn bekroonde speelfilmdebuut ook de Belgische Oscar-inzending voor de beste buitenlandse film.

‘Nuestras Madres’ speelt zich af in Guatemala. In 2018 leeft het land nog op het ritme van het proces tegen de militairen die verantwoordelijk waren voor de burgeroorlog. Antropoloog Ernesto werkt voor een forensische stichting en heeft als taak de talloze verdwenen slachtoffers van de burgeroorlog tijdens de jaren tachtig te lokaliseren, op te graven en te identificeren. Zo kunnen families eindelijk aan een rouwproces beginnen. Zijn onderzoek brengt hem in contact met een vrouw die hem aan de hand van foto’s wellicht een spoor bezorgt naar zijn vader. Hij was ook een guerrillero en is eveneens vermist. Zonder eerst maar iets aan zijn moeder of zijn baas te vertellen, gaat Ernesto op zoek...

De zes filmprofessionals die ‘Nuestras Madres’ voordroegen voor een Oscarnominatie loofden niet alleen “de cinematografische kwaliteiten van de regisseur maar ook de universaliteit van de thema’s en de maatschappelijke kwesties die de film met veel nederigheid en nauwkeurigheid aankaart”.

Longlist

Met ‘Nuestras Madres’ vaardigt ons land voor de tweede keer op rij een film af die in Cannes de Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut, won. Vorig jaar was dat ‘Girl’ van Lukas Dhondt maar die kreeg, tegen veler verwachting in, geen nominatie. Voorlopig komt de film van César Diaz op de longlist voor de Oscars terecht. Later komt er een shortlist van negen titels en uiteindelijk zijn er vijf nominaties. De 92steOscaruitreiking vindt plaats op 9 februari 2020 in Los Angeles.

De selectiejury bestond uit producente Hilde de Laere, scenariste Malin-Sarah Gozin, producente Christelle Mahy, filmjournalist Jan Temmerman, UniversCiné voorzitter Dan Cukier, en Cinema Palace programmator Nicolas Gilson.

Cinemien brengt ‘Nuestras Madres’ in het najaar in de zalen. In april 2020 komt de film ook in Franse bioscopen uit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.