09 20 okt. '24

Double Helix, Z Bratem en L'enfant salamandre winnen kortfilmprijzen op Film Fest Gent 2021

Short Film Awards Ceremony 2021 - Z Bratem
Nieuws 17 okt. 2021
Op 17 oktober, tijdens de slotceremonie van het kortfilmweekend op de 48ste editie van Film Fest Gent, heeft de internationale kortfilmjury de prijzen uitgedeeld. Het Chinese Double Helix van Qiu Sheng werd bekroond met de Award for Best International Short. In de Competition for Belgian Student Shorts mocht Z Bratem van Mattias Bavré de Award for Best Belgian Student Short in ontvangst nemen. Het publiek koos L'enfant salamandre van Théo Degen als winnaar van de THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short.
International Short Film Jury 2021© Michiel Devijver

Op zondagavond 17 oktober viel het doek over het jaarlijkse kortfilmweekend op Film Fest Gent. Tijdens een prijsuitreiking, die voor het eerst plaatsvond in het Film Fest Café, maakte de internationale kortfilmjury - bestaande uit filmmakers Jacqueline Lentzou, Pedro Peralta en Meltse Van Coillie - de winnaars bekend in de twee kortfilmcompetities. De voorbije dagen zag de driekoppige jury drie selecties internationale kortfilms en negen studentenkortfilms van Belgische makelij.

In de International Short Film Competition, waarin heel wat aanstormend regietalent schitterde uit veertien verschillende landen, werd de jury gegrepen door Double Helix van Qiu Sheng, een diepmenselijke sciencefictionfilm gebaseerd op de roman van Jin-Kang Wang waarin een broer en zus ontsnappen uit hun ouderlijk huis en hun intrek nemen in een verlaten school. Qiu Sheng bedankte in een videoboodschap de jury en het festival en vertelde dat hij hoopt dat mensen moed en vreugde vinden in zijn film. De regisseur wint de Award for Best International Short ter waarde van € 5.000.

Over de winnende film zei de jury: "Double Helix overstijgt de genregrenzen door een tijdloze parabel te construeren die erin slaagt ons emotioneel te raken en ons doet nadenken over controle op een volslagen nieuwe manier."

In dezelfde competitie besliste de jury om twee Special Mentions uit te delen. Die eer viel te beurt aan Brutalia, Days of Labour van de Griek Manolis Mavris (die eerder dit jaar de Canal+ Award won in Cannes) en aan Love, Dad van de Tsjechisch-Vietnamese filmmaker Diana Cam Van Nguyen. De jury motiveerde hun beslissing: "Brutalia, Days of Labour bouwt een coherent en fantasierijk cinema-universum, terwijl Love, Dad op een ongelooflijk creatieve manier een dieptraumatisch verhaal weet te vertellen."

Zoals elk jaar was er ook een Competition for Belgian Student Shorts. Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnemen aan deze competitie. Uit al die weelde beloonde de jury Mattias Bavré voor Z Bratem, een documentaire over de tweelingbroers Adam en Piotr die in een instelling leven voor mensen met een mentale beperking. Hij kreeg de Award for Best Belgian Student Short, ter waarde van € 5.000 met dank aan Amplo. Naast een groot deel van de crew waren ook de zichtbaar geëmotioneerde Poolse protagonisten Adam en Piotr aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. De jury besloot unaniem dat de prijs moest gaan naar deze "film die een diepe indruk naliet door zijn simpliciteit en maturiteit". Een Special Mention in de Competition for Belgian Student Shorts ging uit naar De dag die wit was van Wannes Vanspauwen, "een film die verschillende dimensies van beeldtaal met elkaar verweeft op een duidelijk gemotiveerde manier".

Mattias Bavré was niet de enige jonge filmmaker van een Belgische filmschool die gelauwerd werd. Het publiek kon stemmen voor zijn favoriet en daarbij kwam de film L'enfant salamandre van Théo Degen uit de bus als winnaar van de THE PACK Audience Award for Best Belgian Student Short goed voor een postproductiebudget van € 6.500.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?