10 21 okt. '23

Nog tot 24 juli: Ciné Baudelo op Gentse Feesten

P1and3v3slo32r3a1q7bk9i1kl11
11 jul. 2016

Het Nieuwsblad noemde het al de mooiste cinema van Gent, je hebt nog tot 24 juli om het met eigen ogen te gaan bekijken: Ciné Baudelo tijdens de nachtelijke uurtjes van de Gentse Feesten, in samenwerking met Trefpunt Festival. Film Fest Gent, een filmfestival waar muziek in zit, pakt op de Gentse Feesten uit met een reeks films die op de meest diverse manieren muziek in beeld brengen. De films starten elke avond om 00:00 uur in het Baudelohof aan het hoofdpodium. Je kan al tooghangend genieten van de film of plaats nemen voor het scherm, neem dan wel je eigen campingstoel/picknickdeken mee. Bring a friend to Film Fest Gent: win een 5 rittenkaart! Op Ciné Baudelo maken we je alvast warm voor Film Fest Gent 2016, van 11 tot 21 oktober. Je maakt je elke avond kans op een 5 rittenkaart voor Film Fest Gent 2016, waarmee jij en een paar vrienden het festival kunnen bezoeken! Winnen? Ga met je vrienden op de foto tijdens de filmvertoning en tag #FFGent in Instagram of Twitter (@FilmFestGent).

Patrick Duynslaegher tipt: ACROSS THE UNIVERSE (20 juli)

Door Patrick Duynslaegher

Natuurlijk zijn alle films die Film Fest Gent in samenwerking met Trefpunt tijdens de Gentse feesten op Ciné Baudelo vertoont, aanraders. Maar als ik er toch ééntje mag uitpikken die in het bijzonder uw aandacht verdient dan is het ACROSS THE UNIVERSE, een musical die u zonder drugs te slikken pardoes in de sixties slingert.

Liefhebbers van echte, onvervalste musicals (dit zijn films waarin de regisseur zich niet lijkt te schamen omdat de acteurs plotseling in zingen uitbarsten) mogen zeker Across the Universe niet missen, een bijzonder geïnspireerde musical die in 2007 helaas flopte in de bioscoop en vandaar niet de grote bekendheid geniet die hij stellig verdient.

Zo ouderwets is Across the Universe dan ook weer niet, tenzij u natuurlijk nostalgie naar de sixties en naar de meest populaire popformatie uit die jaren, al als passé beschouwt. Regisseur Julie Taymor en scenarioschrijvers Dick Clement en Ian La Frenais (Britse veteranen van talloze series maar ook van Alan Parkers The Commitments) vertellen namelijk hun verhaal over de transatlantische love story tussen een jonge dokwerker (Jim Sturgess) uit Liverpool en een rijkeluismeisje (Evan Rachel Wood) uit Princeton, integraal aan de hand van 34 Beatles-songs.

Prachtig hoe de scenaristen de vertrouwde deuntjes van Lennon & McCartney elastisch in hun verhaal en in de sociale context (de turbulente jaren zestig) doen passen, er occasioneel een andere inhoud en emotionele lading aan geven (I Want to hold your hand als lesbische hymne) of hoe Elliot Goldenthal met zijn nieuwe arrangementen andere dramatische accenten legt.

Slim hoe de filmmakers flagrante citaten (de namen van de personages, Jude en Lucy) combineren met verdoken allusies op het Beatles-universum, verwijzingen naar tijdgenoten (Janis Joplin, Jimi Hendrix), gastoptredens van Bono, Joe Cocker en Eddie Izzard. En bovenal verbluffend hoe Julie Taymor haar rijke fantasie de vrije loop laat bij haar gulzige duik in het Beatlesheelal.
Voor onze verbaasde ogen trekt een bonte stoet voorbij van surreële en psychedelische taferelen: bloedende aardbeien, lyrische waterballetten, rekruten in boxershort die het Vrijheidsbeeld torsen in een door napalm verschroeid Vietnamees landschap. Gretig trekt Taymor ook stilistisch alle registers open: briljante cross-cutting tussen rellen in het zwarte getto en de uitvaart van een blanke soldaat gesneuveld in ‘Nam; negatiefbeelden bij transcendentale perceptie; animatie cut-outs.

Ze legt hierbij een even grote inventiviteit aan de dag als bij haar vorige cocktails van high en low art, klassiek en avant-garde, zowel in de schouwburg (de Broadway musical The Lion King) als in de bioscoop (de Shakespearebewerkingen Titus en The Tempest; de Frida Kahlo biografie Frida). Met Across the Universe tekent Taymor een heuse pop-opera die onbeschroomd naïef en sentimenteel is en heerlijk over the top zonder ooit te vervallen in de uit de hand gelopen Kitsch uit de rock opera’s van Ken Russell (Tommy) of Alan Parker (The Wall/Pink Floyd).

ACROSS THE UNIVERSE, woensdag 20 juli om middernacht in het Baudelohof.

Komende dagen kijk je nog naar titels als 'Grease', '20.000 Days on Earth' en 'Rocky Horror Picture Show'. Kijk hier voor een overzicht van alle films, of volg het event op Facebook.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.