12 23 okt. '21

Nog tickets voor stille film-concert '7th Heaven' (1927) door Kevin Toma

18 okt. 2013

Een favoriete stille film van Martin Scorsese in een unieke uitvoering op groot scherm Op vrijdag 18 oktober keert de Nederlandse musicus en filmrecensent Kevin Toma terug naar Gent voor een nieuw stille film-concert (na Hitchcocks 'The Lodger' in 2012). Op vraag van Film Fest Gent schreef hij een nieuwe score bij Frank Borzages stille meesterwerk '7th Heaven' uit 1927 met het legendarische stille filmkoppel Janet Gaynor en Charles Farrell. Op 18 oktober kan je de film met live uitvoering door Toma bekijken en beluisteren in de Miryzaal van het conservatorium in Gent. Tickets kosten 10 euro en zijn te koop via deze link.

'Seventh Heaven' (1927) is wellicht de beroemdste stille film van de nog altijd miskende cineast Frank Borzage, door cultregisseur Sam Fuller bejubeld als 'een van de grootste Amerikaanse regisseurs aller tijden.' De film kreeg bij de allereerste Oscaruitreiking vijf nominaties en won er drie, waaronder die voor Beste Actrice (Gaynor), Beste Regisseur (Borzage) en Beste Scenario - bewerking (Glazer). De film, gebaseerd op een succesvolle Broadwayshow uit 1922, was de eerste film waarin het magische filmkoppel Gaynor en Farrell te zien was. Film Fest Gent brengt op vrijdag 18 oktober een unieke vertoning van dit pareltje uit de stille filmperiode met live uitvoering van een nieuwe score die de Nederlandse musicus en filmrecensent Kevin Toma speciaal heeft geschreven in opdracht van Film Fest Gent. Toma combineert in zijn score live pianospel met elektronische geluiden.

Deze filmvertoning sluit ook mooi aan bij de hulde aan Martin Scorsese dmv een grote overzichtstentoonstelling in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. De beroemde regisseur van 'Taxi Driver' en 'The Departed' is namelijk een groot bewonderaar van '7th Heaven'. Hij rekent Borzage samen met D.W.Griffith, King Vidor en Cecil B.De Mille tot "de grote illusionisten die visuele symfonieën orkestreerden". Volgens Scorsese werd Borzage "geïnspireerd door de pure kracht van emoties en tilde hij daarmee zijn melodrama's op tot echte liefdesliederen, bruisend van seksuele passie en gehuld in een waas van mystiek". Met de vertoning van 'Seventh Heaven', een liefdesdrama waarin twee minnaars door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uit elkaar gedreven worden, geeft Film Fest Gent ook al een eerste aanzet tot de herdenking van de Grote Oorlog die van 2014 tot 2018 op velerlei manieren zal herdacht worden.

'7th Heaven' met live muziek door Kevin Toma 18 oktober om 19.30 u. Miryzaal conservatorium Tickets kosten 10 euro en zijn nu te koop via deze link.

Hieronder de recensie van '7th Heaven' die artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher schreef in zijn naslagwerk 'Blik op Zeven: Flashback op 100 Jaar Film'.

Frank Borzage (1893-1962) maakte in de jaren '20 een aantal spiritueel geladen melodrama's, vaak met het betoverende acteursduo Janet Gaynor en Charles Farrell in de hoofdrollen. Het gaat telkens om geliefden die door krachten die hen te boven gaan, uit elkaar gerukt worden, maar door de bijna religieuze kwaliteit van hun liefde alle obstakels overwinnen. Borzages geloof in de helende en transcendente kracht van de liefde wordt subliem verbeeld in '7th Heaven', waarin een Parijs rioolarbeider onderdak verschaft aan een wanhopig meisje. Ze worden stapelverliefd, maar nog voor ze kunnen trouwen, moet hij naar het front. Ze beloven dat ze elke dag klokslag 11 uur aan elkaar zullen denken; een mystieke communicatie die de fysieke realiteit overstijgt. Het enige wat voor Borzage telt, is het gevoelsleven van zijn protagonisten die dankzij de subtiele, dromerige vertolkingen van Gaynor en Farrell een aandoenlijke sensuele zuiverheid uitstralen, wat nog extra wordt geaccentueerd doordat hun close-ups in een lumineuze soft focus baden, dit in schril contrast met de grimmige duisternis van de omgeving. Uiteindelijk trotseert hun liefde niet alleen tijd en ruimte, maar ook sterfelijkheid: de film eindigt met een miraculeuze opstanding uit de dood. Een prachtscène waarin Borzages lyrische camera voor de laatste maal op een hemelse manier de trap opklimt naar het sjofele dakappartement onder de sterrenhemel. (*****)

Tickets kosten 10 euro en zijn nu te koop via deze link.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.