10 21 okt. '23

Nieuwste documentaire Sergey Loznitsa in avant-première op 18 januari

P1b66s9uvfsft15cd1tksmrt1b8b1
Nieuws 10 jan. 2017

In aanwezigheid van Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa gaat op 18 januari in Brussel 'The Event' in avant-première.

Voor de found-footage documentaire 'The Event' haalt regisseur Loznitsa beeldmateriaal uit de verslaglegging rond de Augustusstaatsgreep in 1991: een putsch van communistische hardliners tegen de hervormingsgezinde Gorbatsjov die mislukte, maar onrechtstreeks wel het einde van de USSR betekende. Loznitsa laat door televisie- en amateurbeelden van de straatprotesten uit die bewogen augustusdagen zien hoe een menigte reageert op een historische gebeurtenis als alle zekerheden wankelen.

Zelf zegt Loznitsa over de film: "De film bestaat uit episoden die chronologisch werden geordend en die het leven van de stad tijdens die moeilijke zomerdagen tonen. We kunnen een geleidelijke verandering observeren in de stemming en de geest van de mensen; we kunnen zien hoe het gewone leven geschiedenis wordt. De gezichten van mensen, afzonderlijke close-ups in de menigte, getuigen van de geest van de tijd en de beschrijving van die tijdsgeest vind je niet in geschiedenisboeken of transcripties van politieke toespraken. Misschien is het op die gezichten, met hun uitdrukking van verwarring, ongeloof, vastberadenheid, woede, dat we het antwoord vinden op de vraag: wat is er gebeurt in Rusland in augustus 1991 en hoe het komt dat we vandaag nog steeds ons hoofd breken over de betekenis van deze gebeurtenis?"

n 2014 stond Loznitsa's documentaire 'Maidan' - over de Oekraïense revolutie van 2014 - nog als Belgische première op Film Fest Gent en was de regisseur aanwezig voor een uitgebreide Director's Talk.

18 januari 2017 - 19:30 uur - In aanwezigheid van de regisseur
Flagey, Brussel
Tickets en meer informatie via de wbesite van Flagey

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.