10 21 okt. '23

Nieuwe score voor 'Gosses de Tokyo' van Y. Ozu

P1arvpt7cn1ck11rln1fmqnr34h21
07 sep. 2016
De beroemdste stille film van Yasujirō Ozu, 'Gosses de Toyko', gedraaid in 1932, is een betoverende komedie die de kiemen voor het latere oeuvre van de regisseur bevatten. Film Fest Gent en Ars Musica presenteren een nieuwe score door componist Gwenaël Grisi. Tickets voor de vertoning op 17 oktober zijn nu verkrijgbaar: koop je je tickets voor 1 oktober, maak je daarbij kans op een speciale Ozu-dvd box, met zeven films van de Japanse grootmeester.

Umarete wa mita keredo’ (vooral bekend onder de Franse titel ‘Gosses de Tokyo’) wordt door kenners beschouwd als Ozu’s definitieve studie over de gevoelswereld en het gedrag van kinderen. In een lichtvoetige, humorvolle en milde toon schildert dé ongenaakbare grootmeester van de Japanse cinema (volgens sommigen zelfs de grootste regisseur uit de geschiedenis) de reacties van twee jonge broers op de ouderlijke zwakheid en hypocrisie, in het bijzonder hun pijn en woede bij de vernederingen die hun vader ondergaat om zijn baas te behagen. Ondanks de geestige toon wordt deze subtiele familiekroniek ook overstemd door de droefheid die gepaard gaat met het ontdekken dat het leven niet altijd strookt met jeugdige idealen en onschuld.

Ozu’s laatste stille film uit 1932 wordt bij deze unieke voorstelling vertoond met een nieuwe score van Gwenaël Grisi, een creatie voor het Ars Musica Festival in Brussel. De componist bouwde een muzikale structuur die de gebeurtenissen belicht vanuit een kinderlijk perspectief, om zo beeld en geluid elkaar te laten aanvullen.

“Ozu’s direction of the children is quite masterly and he makes some splendidly wry comments on middle-class family life. Whichever way you look at it, it remains a supremely funny film, sunnily shot on locations which include Ozu’s favourite highways and byways.” (John Gillett)

Gwenaël Grisi (1989), Gosses de Tokyo
Wereldcreatie – Compositieopdracht Ars Musica i.s.m. Film Fest Gent

Maandag 17 oktober, 20u Conservatorium Gent, Miry Concert Zaal

Jérémie Ninove, violoncelle / cello (BE)
Pauline Oreins, piano (BE)
Auguste Voisin, clarinette / klarinet (FR)
Maxime Charue, percussions / percussies (BE)
Sophie Ackermann, violin/alto / (alt)viol (BE)


Koop voor 1 oktober hier je tickets en maak kans op één van de vijf exclusieve Ozu-DVD boxen! Zeven films van Japans grootmeester OZU werden in het kader van een uniek en grootschalig digitaal restauratieproject gerestaureerd. Vier van zijn kleurenfilms en drie van zijn zwart-wit films zijn nu voor het eerst gebundeld in deze verzamelbox. Met daarin de titels: Late Spring, Early Summer, Equinox Flower, Good Morning, Late Autumn, An Autumn Afternoon en Tokyo Story.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?