12 23 okt. '21

Nieuwe laureaten VAF Wildcards bekend

P18auv58as1mrih7615kplhh1pkv1
03 dec. 2013

De zes laureaten die dit jaar een VAF Wildcard winnen zijn Maaike Neuville en Deben Van Dam voor fictie, Juliette Joffé en Hannes Verhoustraete voor documentaire, Nienke Deutz voor animatie en Miki Ambrózy voor filmlab. Met een totale waarde van €285.000 zijn de VAF Wildcards uitgegroeid tot de grootste filmprijzen in ons land en stellen ze zes getalenteerde filmmakers in staat om een eerste professionele filmproject te realiseren. De officiële uitreiking van de VAF Wildcards vindt zaterdag 7 december plaats tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven.

De VAF Wildcards zijn ondertussen al toe aan hun negende editie. Onder zowel filmscholen als –studenten in Vlaanderen zijn ze ondertussen een begrip. Dat valt duidelijk af te leiden uit het aantal ingeschreven films. Terwijl vorig jaar nog een recordaantal inzendingen opgetekend werd met 75 deelnemende projecten, namen dit jaar 86 opkomende regisseurs deel aan de VAF Wildcardcompetitie.

Voor het fictieluik werden Sonnet 81 van Maaike Neuville en De weg van alle vlees van Deben Van Dam tot winnaars gekroond. Met Sonnet 81, schetst regisseuse en actrice Maaike Neuville (Sint-Lukas) een subtiel en poëtisch portret over vergankelijkheid en onsterfelijkheid. In De weg van alle vlees belicht Deben Van Dam (RITS) een ander aspect van dit thema. Tibo werkt als verpleger op de palliatieve afdeling en kampt met een serieus probleem: verveling. Maar dan vraagt een van zijn collega’s hem om een gunst: de dag doorbrengen met Frans Claeskens, een racistische en geperverteerde patiënt die 's avonds euthanasie zal ondergaan. Van Dam won op het afgelopen Film Fest Gent de ACE Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm.

In de categorie documentaire zijn de laureaten dit jaar Juliette Joffé (Sint-Lukas) met Peut-être le noir en Hannes Verhoustraete (KASK) met 28 Rue Brichaut. In Peut-être le noir lijkt de tijd 150 jaar te hebben stilgestaan in een oude familieflat waar generatie na generatie zijn zomerse vakantiedagen slijt. Het is een beschouwende en intieme verkenning van iemands band met het familieverleden en gekoesterde plekken. Hannes Verhoustraete onderzoekt in 28 Rue Brichaut dan weer de verschillende manieren om naar het verleden te kijken, in een poging de geschiedenis van zijn eigen huis in de Brichautstraat te achterhalen.

De animatiewildcard gaat dit jaar naar Nienke Deutz (KASK) voor Eén, twee, drie, piano!, waarin zes kinderen een spelletje ‘één, twee, drie, piano!’ spelen tussen de restanten van een oude fabriekshal. Tot slot werd de wildcard voor filmlab toegekend aan Miki Ambrózy(Sint-Lukas) voor Fabric of Time. De film is een cinematografisch experiment dat de kijker meeneemt naar het Hongarije van de jaren 80 door middel van foto’s, geluidsopnames en re-enactments van de kindertijd.

De jury van de Wildcardcompetitie bestond dit jaar uit vier vijfkoppige teams. Peter Brosens, Nathalie Teirlinck, Jan Verheyen, Erik Van Looy en Gilda De Bal bogen zich over de fictiewerken, terwijl de documentaire jury Paul Pauwels, Reinhilde Weyns, Peter Krüger, Lieven Corthouts en Sofie Benoot samenbracht. Voor animatie vormden Erik Van Drunen, Ben Tesseur, Wouter Bongaerts, Karin Vandenrydt en Annemie Degryse de jury. Voor filmlab waren dat Marie Logie, Edwin Carels, Manon De Boer, Sofie Verdoodt en Pieter Van Bogaert.

Achter het concept van de VAF Wildcards schuilt de idee om proactief te werk te gaan bij het ontdekken én begeleiden van aanstormend filmtalent. De laureaten ontvangen elk een bedrag dat hen in staat stelt om een eerste professioneel project op de rails te zetten: €25.000 voor een experimenteel werk (filmlab), €40.000 voor een documentaire en €60.000 voor de animatie- en fictieprojecten. Bovenop het bedrag komt er nog individuele begeleiding door een professionele coach alsook de mogelijkheid tot ondersteuning via het postproductiebedrijf Galaxy Studios en de Tax Shelter structuur Mollywood.

De VAF Wildcardcompetitie bewees al eerder zijn vruchten af te werpen met laureaten als o.a. Tom Van Avermaet, Sahim Omar Kalifa, Gust Van den Berghe, Gilles Coulier en Hans Van Nuffel voor fictie; Eva Küpper, Bram Conjaerts, Sofie Benoot, Elias Grootaers en Steve Thielemans o.a. voor documentaire of Wouter Bongaerts voor animatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.