10 21 okt. '23

Nieuw in het Film Fest @ Vooruit programma: EARTH plays Belladonna of Sadness

P1ap7ul3rk7881tb8bm1un2s8j1
03 aug. 2016

Film Fest Gent en kunstencentrum Vooruit presenteerden in juni de eerste programmaonderdelen van Film Fest @ Vooruit, een speciaal muzikaal programma dat van 11 tot 21 oktober in het monumentale gebouw aan de Sint-Pietersnieuwstraat te zien zal zijn. Nieuw toegevoegd aan het programma: EARTH plays 'Belladonna of Sadness', waarin de dronemetalpioniers EARTH op vrijdag 21 oktober een éénmalige live score bij de Japanse cultfilm 'Belladona of Sadness' zullen voorzien.

'Belladonna of Sadness' (of ‘Kanashimi no Belladonna’) is een bizarre anime uit 1973, geproducet door mangalegende Osamu Tezuka en geregisseerd door Eiichi Yamamoto en kunstenaar Kuni Fukai. De film werd voor het eerst vertoond op de 23ste Berlinale maar werd een commerciële flop doordat de productiemaatschappij bankroet ging. Sindsdien was de film bijna onvindbaar maar na meer dan duizend uren meticuleus restaureren én het herintegreren van expliciet materiaal, is dit adult animatie meesterwerk opnieuw te zien.

‘Belladonna’ speelt zich af in een Europees dorp in de middeleeuwen. Centraal staat een jonge vrouw, die na een verkrachting een pact sluit met de duivel en een rebellie van boeren leidt tegen de lokale burggraaf. Het tragische verhaal is gebaseerd op 'La Sorcière', een controversieel Frans historisch werk rond hekserij dat neergepend werd door Jules Michelet in 1862. In zijn boek kadert hij middeleeuwse hekserij als een geheime religie, geleid door vrouwen en geënt op oude heidense bronnen. Het doel van de beweging zou gericht zijn op het ondermijnen van de patriarchale katholieke kerk en het feodale maatschappij.

De film is een unieke ervaring, een hallucinante koortsdroom in aquarel die gevuld is met een groteske, erotische en psychedelische beeldtaal. Visueel zijn er tal van verwijzingen naar zowel Japanse als westerse beeldende kunst: het werk van een Gustave Klimt blijkt een enorme invloed te hebben gehad. Zelfs 40 jaar na dato heeft ‘Belladona of Sadness’ weinig van zijn shock value en schoonheid verloren.

Speciaal voor FILM FEST @ VOORUIT creëerde EARTH bij de film een live soundtrack. EARTH is het project van gitarist Dylan Carlson, die in het toenmalige door grunge geïnfecteerde Seattle deel uitmaakte van een groep muzikale vrienden met onder andere Mark Lanegan en Kurt Cobain.

Tickets voor deze unieke vertoning zijn nu al te krijgen op de website van de Vooruit. De overige programmaonderdelen van Film Fest @ Vooruit vind je hier.

Film Fest @ Vooruit
EARTH plays 'Belladonna of Sadness'
Vrijdag 21 oktober
20:00 - 22:15 uur

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.