09 20 okt. '24

Öndög krijgt release dankzij Grand Prix op FFG2019

19 2158 cover
Nieuws 02 mrt. 2020
'Öndög' van de Chinese regisseur en Gouden Beer-winnaar Wang Quan’an ('Tuya's Marriage') komt half mei in de Belgische filmzalen. 'Öndög' pakte tijdens de afgelopen editie van Film Fest Gent in oktober 2019 de hoofdprijs: de Grand Prix voor Beste Film. Deze erkenning haalde filmdistributeur MOOOV over de brug om de film te distribueren in ons land.

De Grand Prix wordt tijdens Film Fest Gent elk jaar uitgereikt aan een film die meedingt in de Internationale Competitie van Film Fest Gent. De prijs met internationaal gewicht is goed voor een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film en een mediacampagne van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Die bekroning voor 'Öndôg' haalde filmdistributeur en festivalorganisator MOOOV over de streep om de film uit te brengen. "Een klein, intiem verhaal, groots en meeslepend in beeld gebracht. Öndög kwam terecht als grote winnaar uit de bus op Film Fest Gent, voor MOOOV was het dan ook een absolute must dat deze film in de Belgische zalen zou verschijnen. En voila: het ei is gelegd," zegt Marc Boonen, artistiek directeur van MOOOV.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, is zeer opgetogen over de release: "We zijn verheugd dat deze bijzondere film via MOOOV en onze premie toch een release zal krijgen in de Belgische zalen. Als festival hoop je altijd dat de geselecteerde films die nog geen Belgische verdeler hebben op het moment van het festival, opgepikt worden en ook nog een leven kennen na het festival. Dat is precies de motivatie waarom we de distributiepremie in het leven riepen.”

[IMG]

Majestueus Mongolië

'Öndög' van Wang Quan'an is een film over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Een groots en majestueus project rond intimiteit en genegenheid, waarin de mensen soms slechts stipjes op een kleurrijk doek zijn. Het belangrijkste hoofdpersonage van de film is misschien wel Binnen-Mongolië: vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

De internationale jury die Quan’an tijdens Film Fest Gent 2019 de prijs toekende, bestond uit regisseur en voorzitter van de jury Joachim Lafosse, filmcriticus Guy Lodge, sound designer Midge Costin, regisseur Radu Jude en producers Fiorella Moretti en Dora Bouchoucha Fourati. Ze waren vol lof voor deze excentrieke contemplatie over leven en dood op de Mongoolse steppe.

[IMG]

Release

Öndög zal vertoond worden op MOOOV Filmfestival, dat loopt van 21 april tot 4 mei. De officiële release volgt dan op 13 mei.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?