09 20 okt. '24

'Öndög' en 'Monos' winnen de Film Fest Gent competitie

31 ondog c arclight
Nieuws 16 okt. 2019
'Öndög' van Gouden Beer-winnaar Wang Quan'an ('Tuya's Marriage') heeft op Film Fest Gent de Grand Prix voor Beste Film ontvangen. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design gaat dit jaar naar de mysterieuze thriller 'Monos' van Alejandro Landes, met muziek van Mica Levi en Lena Esquenazi. Pietro Marcello won ten slotte een Special Jury Prize for Best Director met zijn 'Martin Eden'.

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt 'Öndög' de hoofdprijs van het festival weg, goed voor een distributiepremie van €20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film en een mediacampagne van €27.500, waarvan €10.000 in De Morgen.

'Öndög' van Wang Quan'an handelt over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. De film is een groots en majestueus project over intimiteit en genegenheid, waarin de mensen soms slechts stipjes op een kleurrijk doek zijn. Het ultieme hoofdpersonage in de film is misschien wel Binnen-Mongolië: vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

De internationale jury, die dit jaar bestaat uit regisseur en voorzitter van de jury Joachim Lafosse, filmcriticus Guy Lodge, sound designer Midge Costin, regisseur Radu Jude en producers Fiorella Moretti en Dora Bouchoucha Fourati, hebben veel lof voor deze excentrieke contemplatie over leven en dood op de Mongoolse steppe.

Muziekprijs

'Monos' van Alejandro Landes, dat vorige week al de grote prijs won op het BFI London Film Festival, wordt gelauwerd met de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design. De score werd geschreven door sound designer Lena Esquenazi en door de Britse muzikant Mica Levi, die met haar collectief Curl ook nog aantreedt op 18 oktober in Vooruit tijdens VIDEODROOM, het samenwerkingsproject tussen Film Fest Gent en Vooruit. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van €10.000 ook een mediacampagne van €12.000 verbonden, waarvan €5.000 in De Morgen. Mica Levi zelf reageerde alvast op hun overwinning:

"Bedankt voor deze prijs. Ik ben heel trots dat ik aan 'Monos' heb mogen werken, dat ik gevraagd ben voor dit project. Ik ben blij om te zien dat de film mensen raakt, want ook op muzikaal vlak hebben we er allemaal veel werk ingestoken. Mijn speciale dank aan Bridget Samuels, Alejandro Landes, Lena Esquenazi en Leandro de Loredo."

Ook Alejandro Landes vernam het nieuws van zijn overwinning:

Special Jury Prize

Daarnaast geeft de jury nog een Special Jury Prize for Best Director aan Pietro Marcello's 'Martin Eden', de verfilming van de gelijknamige roman uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London, over een zeeman die de literaire toer opgaat om te kunnen trouwen met een vrouw van hogere stand.

De kortfilmprijzen werden op 13 oktober uitgereikt, de winnaars ontdek je hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?