08 19 okt. '24

Nathalie Teirlinck wint cultuurprijs Stad Gent

P1buvmcu1k1fai1k1a1k6c7v9nts1
Nieuws 15 nov. 2017
Vanwege haar spectaculaire binnen- en buitenlandse parcours als jonge filmmaker en haar sterke eigen beeldtaal krijgt Nathalie Teirlinck de Cultuurprijs van de Stad Gent. Die werd dit jaar voor het eerst toegekend in de discipline audiovisuele kunsten en de jury was unaniem in haar beslissing.

Nathalie Teirlinck bracht dit jaar haar eerste langspeelfilm ‘Le passé devant nous’ uit en de docente aan het KASK in Gent won eerder al diverse nationale en internationale prijzen met haar film- en theaterproducties. Ze studeerde in 2007 met grote onderscheiding af aan het departement film van het Gentse KASK. Haar korte films ‘Anémone’ en ‘Juliette’ werden als beste kortfilm bekroond op Film Fest Gent. Voor ‘Venus vs. Me’ kreeg ze zowel een VAF-Wildcard als de prijs van de European Film Academy op het filmfestival van Berlijn.

De Cultuurprijs winnares draaide ook videoclips van onder meer Novastar, Lady Linn, Admiral Freebee en Amenra en met ‘Send all your horses’ en ‘Yesterday’ zette ze haar eerste stappen in de theaterwereld.

Volgens de jury hanteert Nathalie Teirlinck “een sterke eigen beeldtaal, waarin de intense symbiose tussen beeld en geluid van een zeer hedendaagse benadering van audiovisuele kunsten getuigt. Ze neemt door suggestief gebruik van beeld en geluid het publiek mee in het irreële, in wat zich afspeelt tussen fantasie en realiteit. In haar theaterproducties combineert ze haar eigen stijl met een sterke dialoog met de acteurs en de muzikanten waar ze het stuk mee creëert. Ze tilt een project altijd tot een hoger niveau”.

De jury bestond uit filmmaker Kadir Balci, beeldend kunstenaar Ben Benaouisse, directeur van de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten Hans Martens, Martine Huvenne van het KASK, Annemie Degrysen, CEO van Lunanime en Bob Van Cleemputte, oprichter van Create.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?