09 20 okt. '24

Nadenken over 'The Square'

P1bsb0l6vk1nfi284bjpa1dlso1
Nieuws 13 okt. 2017
Ruben Östlund, regisseur van ‘The Square’, houdt wel van sociale experimenten. Zoveel was al duidelijk tijdens de Daily Talkies en bleek nog maar eens op de screening van zijn film ‘The Square’ gisteren. Hij waarschuwde de zaal voor de vertoning dat hij zijn portefeuille en smartphone vooraan in de zaal zou laten liggen, als vertrouwenstest. Bij de Q&A na de film verwachtte hij zijn bezittingen onaangeraakt opnieuw aan te treffen.

Dat was buiten Céline gerekend. Toen de regisseur na de vertoning de stand van zaken kwam bekijken, bleek zijn portefeuille verdwenen te zijn. Voor het eerst zelfs, want hij heeft dit experiment al enkele keren herhaald sinds Cannes. “This has never happened before,” zei Östlund, verbaasd en teleurgesteld.

Céline snelde onmiddellijk naar beneden om de portemonnee terug te geven, want ze had hem niet genomen met slechte bedoelingen, maar als haar eigen contra-experiment. “Hij zegt dat het gaat om een experiment in vertrouwen, maar volgens mij is het een experiment in groepsdruk. De reden dat mensen de smartphone en de portefeuille niet meenemen, heeft weinig te maken met vertrouwen, en veel meer met sociale controle. Het is niet sociaal geaccepteerd om dingen te nemen die niet van jou zijn, en zeker niet wanneer een hele cinemazaal erop zit te kijken,” vertelde Céline.

Ze nam de portefeuille dan ook tijdens de vertoning, voor de ogen van de toeschouwers: “Groepsdruk kan gebogen en vervormd worden, en kan dus ook op de omgekeerde manier werken. Niemand reageerde toen ik de portemonnee kwam nemen. Het leek wel een scene uit ‘The Square’”.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?