Na Gent prijst ook Leuven ‘Boi’

P1b3uimtkg1oi16mht8ohja1er31
Nieuws 12 dec 2016
Met de juryprijs voor het beste debuut en de persprijs op het 22ste Kortfilm Festival Leuven zette ‘Boi’ van Anthony Nti zijn op Film Fest Gent begonnen prijzentocht verder. Op de jongste editie van Film Fest Gent was de kortfilm, over twee Bulgaarse broers in dienst van een schroothandelaar, goed voor de publieksprijs en de beste film prijs in de studentenkortfilmcompetitie.

In de in Leuven gehouden Vlaamse competitie voor beste Vlaamse kortfilm bekroonde de jury ‘Hampi’ van Pim Algoed. Voor Algoed was het al zijn derde deelname aan het kortfilmfestival. In ‘Hampi’ moet Thomas een in India ondernomen zoektocht naar zijn innerlijke ik door geldgebrek onderbreken. Peter Van den begin, Günther Lesage en Jan Bijvoet spelen de hoofdrollen in dit soort “verloren zoon’ verhaal. Door zijn Leuvense bekroning komt ‘Hampi’ op de long list voor de Oscars van 2018. Dat is ook het geval voor ‘The Hunchback’ de prijswinnaar in de Europese competitie voor kortfilms. In de competitie voor Vlaamse animatie koos het publiek voor ‘No Offense’ van Kris Borghs en in de Europese competitie was de publieksprijs voor ’90 Grad Nord’ van Detsky Graffam.

Het publiek én Humo kozen in de Vlaamse competitie voor ‘Downside up’ van Peter Ghesquière. De film speelt zich af in een wereld waarin iedereen het syndroom van Down heeft en er op een dag een kindje wordt geboren dat anders is. ‘Theater Stap’, een gezelschap dat werkt met acteurs met het syndroom van Down, hielp mee aan het verwezenlijken van de film.

Onder de zogenaamde gastprijzen werd de Pitch Award uitgereikt naar ‘De Zenmeester’ van Isabelle Stockman en ‘Old Burdie’ van Lynn Ryssen. Zij krijgen elk 10.000 euro aan Eye-lite filmmateriaal. Het crowdfunding platform Hello Crowd deelde ook drie pitch prijzen uit met als laureaten ‘Gelukkig’ van Marie De Hert, ‘This is no land’ van Alexander Decommere en ‘The Hoarder’ van Leen Vandereyken en Frederik De Wilde. Ze kregen een basis kapitaal van resp. 2.500, 1500 en 500 euro.

Diverse films werden aangekocht door Canvas en zullen worden verdeeld door Dalton Distribution. www.kortfilmfestival.be