10 21 okt. '23

Muziek @ Film Fest Gent

P1938fpaid1s931uo91dps1p78q7u1
02 okt. 2014
Muziek is meer dan ooit vertegenwoordigd op deze 41ste editie van Film Fest Gent. Niet enkel de vele concerten vieren de schoonheid van filmmuziek, maar ook films in de Sound and Vision-sectie tonen documentaires, fictie-films over concerten, muzikanten en muziekstijlen en overschreiden de grenzen van het klassieke filmgenre. En het muziekprogramma van dit jaar belooft van deze FIlm Fest Gent weer een fantastische editie te maken!

Muziekconcerten

1. World Soundtrack Awards

Film Fest Gent is verheugd de Amerikaanse componist en ex-drummer van de rockband ‘Red Hot Chili Peppers’ Cliff Martinez te mogen verwelkomen op het traditionele filmmuziekconcert tijdens het tweede deel van het World Soundtrack Awards Ceremony & Concert op zaterdag 25 oktober. Brussels Philharmonic brengt de muziek van Cliff Martinez live olv Dirk Brossé, begeleid door filmfragmenten op groot scherm. De WSA verwelkomt ook Discovery of 2013 Dan Romer, Lifetime Achievement Award Winnaar van dit jaar Francis Lai en componist van 'In Vlaamse Velden' Jef Neve.

2. Rota/Fellini

Naar aanleiding van een grote overzichtstentoonstelling in het Caermersklooster wordt tijdens de 41e festivaleditie (14 tot 25 oktober 2014) op diverse manieren aandacht besteed aan het werk van Federico Fellini. Op donderdag 23 oktober vindt daarom in Muziekcentrum De Bijloke het concert ‘Rota/Fellini’ plaats met symfonische muziek uit de films van de regisseur van ‘La Dolce Vita’ en ‘La Strada’, uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Films in de Sound and Vision-sectie

1. 20,000 Days on Earth

'20,000 Days on Earth' is een fictieve documentaire van Iain Forsyth en Jane Pollard over 24 uur uit het leven van muzikant en cultuuricoon Nick Cave. De frontman van Nick Cave & The Bad Seeds is al tientallen jaren een van de meest fascinerende en ongrijpbare figuren in de muziek- en filmwereld. '20.000 Days on Earth' vergroot die mystiek nog eens. Deze urgente mix van feiten, fictie en fantasie is een speelse en originele deconstructie van een typische muziekdocumentaire.

2. Dance! Dance! Dance! (Film Concert: Arsenal)

De liefde van Arsenal voor beeld is reeds langer gekend en resulteerde dit jaar in een unieke film die zich afspeelt in Japan. Hendrik Willemyns schreef en produceerde het project in samenwerking met de Japanse regisseur Ken Ochiai. Dance! Dance! Dance! is een indrukwekkende moodboard van hun nieuwe plaat Furu geworden. Het filmconcert zal onuitgegeven soundtrack-materiaal combineren met bekendere nummers van Arsenal.

3. Get on Up

The Founding Father of Funk, the Godfather of Soul, Mr. Dynamite, Soul Brother No. 1, The Hardest Working Man in Show Business, Mr. James Brown! Geboren in een houten hutje, opgegroeid in extreme armoede, nog voor zijn achttiende de gevangenis in, daar gospel beginnen zingen en bij zijn vrijlating koppig getimmerd aan de weg naar het succes.

4. Platina Blues

Zelden beleeft iemand zijn laatste maanden zo publiekelijk als de ongeneeslijk zieke zanger en schrijver Thé Lau. Zelden doet iemand dat met evenveel waardigheid en klasse als Thé Lau. Filmmaakster en schrijfster Threes Anna zorgt voor de indrukwekkende beelden bij deze confrontatie met de dood waarin Thé Lau een nacht in een ziekenhuis beschrijft

5. Soul Boys of the Western World with Spandau Ballet

Spandau Ballet verkocht meer dan 25 miljoen platen, haalde ontelbare keren platina en scoorde 23 hitsingles. In 2009 kwam de groep, na enkele strubbelingen in de jaren '90, opnieuw samen voor een uitverkochte comebacktournee en nu maken de vijf vrienden hun eerste uitstap in de filmwereld. Maar 'Soul Boys of the Western World' is veel meer dan een portret van een van de meest iconische bands van zijn tijd. Het is een reis door de jaren '80, een sociaal-cultureel maar ook politiek document van een decennium.

Legendarische band Spandau Ballet (bekend van hits als 'True', 'Gold', 'Trough the Barricades' en nog vele andere) komt met een dramadocumentaire en exclusieve live set naar Vooruit tijdens Film Fest Gent.

6. Visitors

Godfrey Reggio maakte naam met 'Koyaanisqatsi', 'Powaqqatsi' en 'Naqoyqatsi'. Drie cinematografische kunststukjes, over de relaties tussen mens, natuur en technologie, die in de loop der jaren een ware cultstatus verwierven. Time-lapsefotografie, slow motion, betoverende muziek van Philip Glass en het ontbreken van dialogen werden Reggio's handelskenmerken.

7. Whiplash

'Whiplash', het indrukwekkende langspeelfilmdebuut van Damien Chazelle, is gebaseerd op de gelijknamige kortfilm waarmee hij eerder al in de prijzen viel op internationale filmfestivals. Het verhaal gaat over een veeleisende muziekleraar en zijn getalenteerde pupil, die het koste wat het kost wil maken als drummer.

Film en concert

1. Chaplin's The Circus

Op 26 oktober krijgt het net afgelopen festival nog een extra filmmuziekevent met een familiefilmconcert waarbij de stille klassieker 'The Circus' wordt vertoond met live muziek gecomponeerd door Chaplin. De film zal in 't Kuipke begeleid worden door live-orkest Prima La Musica onder leiding van dirigent Dirk Brossé.

2. Goblin speelt 'Suspiria'

Tijdens Film Fest Gent zal de Italiaanse prog-rockband Goblin een vertoning van de surrealistische horror klassieker Suspiria live begeleiden in Vooruit op zaterdag 18 oktober.

Suspiria is zonder twijfel de meest tijdloze van al hun soundtracks; van spookachtige interludia tot intense 'over the top'prog uitbarstingen. Goblin schreef de soundtrack nog voor de film in productie ging en Argento zorgde dat film en muziek éen organisch geheel vormden. Goblin opperhoofd en keyboard speler Claudio Simonetti stelde een nieuwe versie van Goblin samen en komt live de soundtrack bij de filmvertoning van 'Suspiria' brengen

3. Legowelt speelt 'Aguirre der Zorn Gottes'

In deze beklemmende visionaire film reconstrueert Werner Herzog een uit de hand lopende epische expeditie in 1560 van de Spaanse veroveraars in Peru, met als einddoel de mythische gouden stad El Dorado.

Danny Wolfers is een Nederlandse elektronicaproducer en dj die onder de naam Legowelt wereldwijde faam oogste. Op uitnodiging van Film Fest Gent, Vooruit en Gents internet livestream tv station / art collective Stroom schreef hij een nieuwe soundtrack voor 'Aguirre, der Zorn Gottes'.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?