10 21 okt. '23

Music Maestro: topcomponisten arriveren op Film Fest Gent

P1bskvnrpk1s60f4g1ilc10ioi5u1
Nieuws 16 okt. 2017

"Wherever you are musically, surrender to it", aldus jazz componist Terence Blanchard deze ochtend tijdens het Film Music Seminar in Vooruit. Het internationale seminar trapt drie dagen vol filmmuziek in gang, met als cummulatiepunt de World Soundtrack Awards en het Symphonic Jazz Concert.

Filmmuziek loopt elf dagen lang als een rode draad door de programmering van Film Fest Gent. Van concerten als 'STUFF. plays Howard Shore' in Vooruit, tot aan de WSA Industry Day: we zetten de spotlight op een doorgaans onderbelicht onderdeel uit de filmindustrie. Kunstencentrum Vooruit

Studenten en professionals ontmoeten elkaar tijdens het Film Music Seminar (17 okt), een jaarlijks terugkerende bijeenkomst rondom specifieke filmmuziekthema's. In lijn met het thema van de World Soundtrack Awards ligt dit jaar de focus op de verschillende rollen van jazz muziek in film. Wat is het potentieel van jazz in films als 'Birdman'? Valt een georchesteerde jazz score nog steeds jazz te noemen? Of vergt jazz een andere vorm van cinema die draait rond improvisatie? Dr. Martine Huvenne en Peter Vermeersch gieten deze vragen in een debat met componisten David Shire ('The Conversation'), Walter Murch ('Return to Oz', '78/52'), Joe Kraemer ('Mission: Impossible – Rogue Nation') en centrale muziekgast Terence Blanchard ('Malcolm X', '25th Hour').

Hét netwerk event voor professionals in de (film)muziek industrie is de WSA Industry Day op 18 oktober. In verschillende masterclasses en panels gedurende de dag bespreken gasten als Terence Blanchard, Dustin O’Halloran ('Marie Antoinette'), Michael Abels ('Get Out'), Hauschka ('Lion') en Joe Kraemer de huidige stand van zaken in de internationale filmmuziekindustrie. De dag wordt afgesloten met een infosessie over tax shelter mogelijkheden voor het componeren van filmmuziek in België.

De hoogmis van de filmmuziek vindt plaats op woensdagavond, de uitreiking van de World Soundtrack Awards in Capitole, Gent. In aanwezigheid van talloze internationale gasten en genomineerden worden verschillende prijzen uitgedeeld, waaronder Television Composer of the Year, Film Composer of the Year en Best Original Score for a Belgian Production. In die laatste categorie strijden Jef Neve ('Sprakeloos'), Johnny Jewel ('Home) en Jean-Luc Fafchamps ('Insyriated') voor deze gegeerde prijs.

De kruisbestuiving tussen beeld en muziek wordt jaarlijks nog eens extra opgezocht in een thematische filmmuziekconcert dat draait rondom het werk van één componist, land of onderwerp. Daarbij wordt de actualiteit niet geschuwd. Centraal aan het thema van de World Soundtrack Awards vieren we 100 jaar jazz met een Symphonic Jazz Concert op 19 oktober. Voor deze gelegenheid slaan Brussels Philharmonic en Brussels Jazz Orchestra de handen ineen en brengen ze jazz klassiekers uit de filmgeschiedenis als soundtracks uit 'The Pink Panther', 'Chinatown', 'The Man with the Golden Arm' of 'Bullitt', maar ook recentere scores zoals die uit 'La La Land'. Het concert is uitverkocht, tickets voor de World Soundtrack Awards hier zijn nog te krijgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.