10 21 okt. '23

‘Muidhond’ van Patrice Toye naar Rotterdam

19 2178 cover kopie
Nieuws 06 nov. 2019

Patrice Toye’s vierde film ‘Muidhond’ die op het jongste Film Fest Gent in wereldpremière ging en er de North Sea Port Publieksprijs won, is geselecteerd voor de Limelight-sectie van het International Film Festival Rotterdam. In de Limelight-sectie worden hoogtepunten en prijswinnaars van internationale filmfestivals vertoond. ‘Muidhond’ vertoeft er in het gezelschap van onder andere ‘Les Misérables’, ‘Fire Will Come’ en ‘The Whistlers’, films die ook al op Film Fest Gent te zien waren.

‘Muidhond’ gaat over de innerlijke strijd van Jonathan, een pedofiel die bij gebrek aan bewijs uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Hij gaat terug bij zijn moeder wonen en komt zo in contact met Bes, een jong meisje dat met haar moeder in zijn buurt woont. Jonathan doet er alles aan om zijn gevoelens te beheersen. Door haar serene aanpak groeit het verhaal bij Patrice Toye uit tot een universele strijd tussen goed en kwaad. Jonathan is een man die niet wil zijn, wie hij is.

Patrice Toye baseerde ‘Muidhond’ op het gelijknamige en bekroonde boek van de Nederlandse forensisch psychiater Inge Schilperoord. Het boek werd meer dan 25.000 keer verkocht en won de Bronzen Uil 2015. Het kwam op de shortlists voor de ECI Literatuurprijs 2015, de Libris Literatuur Prijs 2016 en de Fintro Literatuurprijs 2016.

Bespreekbaar

Omdat het boek uit een monologue interieur bestaat, heeft Patrice Toye de bespiegelingen naar actie moeten vertalen. Ze kreeg daarbij de volledige vrijheid van Inge Schilperoord die als een sympathiserend klankbord optrad. Met haar film wil Patrice Toye geen sympathie opbrengen voor haar hoofdpersonage, noch medelijden voor hem vragen. Ze wil wel het probleem van een bepaalde geaardheid bespreekbaar maken. Tijdens het Rotterdamse festival zal trouwens een debat worden gevoerd over dat delicate thema en de nood aan nuance in deze gepolariseerde tijden.

De hoofdrol in ‘Muidhond’ wordt vertolkt door Tijmen Govaerts en daarnaast zijn er bijrollen voor Ina Geerts, Line Pillet en Julia Brown.

‘Muidhond’ komt op 29 januari 2020 bij ons in de bioscoop. Nederland volgt op 30 januari. Het Filmfestival van Rotterdam heeft plaats van 22 januari tot 2 februari 2020.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.