10 21 okt. '23

Morgen: Familie filmconcert van Chaplin's 'The Circus'

25 okt. 2014

Film Fest Gent viert in het Chaplin-jaar 2014 het honderdjarig bestaan van de Zwerver met een uitzonderlijk familie filmconcert van Chaplin's 'The Circus'.

Het familie filmconcert waarbij de stille klassieker 'The Circus' wordt vertoond met live muziek gecomponeerd door Chaplin. De film zal in 't Kuipke begeleid worden door live orkest Prima La Musica onder leiding van Music Director Dirk Brossé.

'Chaplin’s The Circus' presented by Proximus en met de steun van de Universiteit Gent vindt plaats op zondag 26 oktober in ’t Kuipke om 15:00. Tickets aan €15 (standaard) en €12 (kinderen onder 12 jaar) en zijn te koop via deze link.

THE CIRCUS (1928)

Van Charles Chaplin, met Charles Chaplin, Merna Kennedy, Allan Garcia, Harry Crocker. VS (69 min.)

Chaplin speelt in zijn laatste integraal zwijgende film een zwerver die op de vlucht slaat voor de politie, per ongeluk een circusvertoning verstoort en dermate op de piste het publiek vermaakt dat hij meteen wordt aangeworven als clown. Hij wordt verliefd op de paardrijdster maar zijn koorddansende rivaal zorgt ervoor dat hij de bons krijgt.

The Circus is Chaplins meest poëtische en minst uitbundig komische film. De taferelen die in het geheugen blijven hangen zijn triest, bitter en melancholisch. De scène waarin Charlot slechte clowns imiteert, kondigt reeds Limelight (1952) aan, Chaplins grote tragedie over een clown die het publiek niet langer weet te vermaken, een angst die trouwens door zijn hele oeuvre spookt. Chaplin, die rust nodig had om zich op zijn werk te kunnen concentreren, draaide deze prent terwijl hij in een pijnlijke echtscheidingszaak verwikkeld was en een zenuwinzinking kreeg. Het werd wellicht ook daarom zijn eerste film die de meer sombere aspecten van zijn kunst laat doorschemeren. Wat helemaal niet wil zeggen dat het The Circus zou ontbreken aan komische pareltjes, zoals daar zijn: Charlot die tijdens het koorddansen belaagd wordt door apen die zijn broek doen afzakken; zijn desoriënterende vlucht in het spiegelpaleis; de zwerver die een goochel act in ’t honderd stuurt.
(P.D.)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.