09 20 okt. '24

MOOOV mikt op hybride festivaleditie

Campagnebeeld mooovff21
Nieuws 17 feb. 2021
MOOOV, het festival over wereldfilms, heeft plaats van 20 april tot en met 3 mei 2021. Het zal zich hoofdzakelijk online afspelen maar daarnaast hopen de organisatoren dat de bioscopen tegen die tijd weer open zullen zijn zodat er ook publiek zal zijn op de acht festivallocaties. Dit jaar ligt de focus op de Iraanse cinema en is (un)(dis)covered stories het festivalthema.

(Un)(dis)covered stories verwijst naar het onontdekte, de wereld van verhalen die in de schaduw op de vloer liggen en nog onthuld moeten worden. Dit jaar wil MOOOV het publiek aansporen om op zoek te gaan naar films die anders niet op hun pad zou belanden. Dat moet leiden tot een confrontatie met de kracht van film en de kennismaking met de ongefilterde realiteit van verhalen die een groter publiek verdienen.

Belangrijker dan het tonen van films an sich is voor MOOOV het vertellen van verhalen. Dit jaar ligt de focus op Iraanse cinema en haar verhalen. De openingsfilm Radiograph of a Family van Firouzeh Khosrovani vertelt een dergelijk verhaal. Het is een intieme documentaire waarin een dochter met behulp van oude, vaak beschadigde foto’s en video’s terugkijkt op het ongelukkige huwelijk van haar Iraanse ouders. Met dat materiaal probeert ze haar kinderjaren te reconstrueren. Khosrovani won er de IDFA Competition for Feature-Length Documentary mee.

MOOOV 2021 sluit met The Mole af met een ander waargebeurd verhaal. Een Chileense film van Maite Alberdi over de 83-jarige Sergio die als “mol” een bejaardenhuis moet infiltreren. Elementen uit het detectivegenre krijgen een droogkomische ondertoon en de film groeit uit tot een interessante studie over vriendschap en eenzaamheid op hoge leeftijd.

De fotograaf achter het surrealistische campagnebeeld is de Belgisch-Marokkaanse kunstenaar Mous Lamrabat. “De reden waarom ik niet vaak gezichten laat zien, is omdat het vaak boekdelen spreekt, het verklapt zoveel over iemand. Ik vind het net leuk om dat mysterie erin te houden”. Net dat is wat MOOOV ook met het festival wil opwekken.

[IMG]

www.mooov.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?