'Mijn vader is een saucisse' stormt naar Cinequest

Mijn vader is een saucisse
Nieuws 03 mrt 2021
De debuutfilm van Anouk Fortunier Mijn vader is een saucisse is geselecteerd voor en gaat in wereldpremière op het Cinequest Film & Creativity festival in San Jose. De documentaire Busking en de korte films Carrousel en An Earful vergezellen Mijn vader... naar de hoofdstad van Silicon Valley.

Creativiteit en innovatie gaan hand in hand in Silicon Valley en dat weerspiegelt zich ook in de kernwaarden van het sedert 1990 bestaande Cinequest filmfestival dat dit jaar online gaat en waar 154 films worden voorgesteld. Daaronder dus Mijn vader is een saucisse van Anouk Fortunier. Hij werd geselecteerd voor de New Visions-competitie waarin aanstormend talent aan bod komt.

Portie feelgood

In haar debuut serveert Fortunier een portie feelgood over een prettig gestoorde familie. De twaalfjarige Zoë is beste maatjes met haar vader en als die in een bevlieging zijn baan als bankier opgeeft en besluit om acteur te worden, is zij de enige die haar vader steunt. Haar moeder is niet blij met de keuze van haar man, maar Zoë heeft alle vertrouwen in het plan van haar vader en helpt hem zijn doel te bereiken. Zij duiken het avontuur in.

“Ik kijk enorm uit naar het Cinequest festival en ben verheugd dat de internationale carrière van de film van start kan gaan”, zegt Anouk Fortunier over haar selectie en ze is “erg benieuwd hoe de saucisse in het buitenland zal worden gesmaakt”. Producent Dries Phlypo vindt Cinequest “de ideale lanceerplek voor deze komedie voor de hele familie”.

Publieksprijs

Het scenario van Mijn vader is een saucisse is van Jean-Claude van Rijckeghem en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Agnès de Lestrade. De hoofdrollen worden vertolkt door Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche en Hilde De Baerdemaker. Na internationale projecten als The Zookeeper’s Wife, The Hummingbird Project en Quo Vadis, Aida? speelt Johan Heldenbergh opnieuw een hoofdrol in een Vlaamse film. Zijn laatste hoofdrol was in The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen.

Anouk Fortunier won in 2015 een VAF Wildcard voor haar LUCA-afstudeerproject Drôle d’Oiseau, een korte fictiefilm over een bipolaire man gezien door de ogen van zijn 11-jarige dochter. De film kaapte de publieksprijs weg op Film Fest Gent en legde een knap internationaal festivalparcours af.

In eigen land zal Mijn vader is een saucisse de eerste Vlaamse film zijn die uitkomt na de heropening van de bioscopen. Verdeler Paradiso heeft de film gedateerd op 21 april, indien de bioscopen dan open zijn.

Folkmuzikanten

De tweede Vlaamse titel op Cinequest is Busking een documentaire van Timo Vergauwen. De film gaat over folkmuzikanten Anna en Joel die samen de groep Handmade Moments vormen. In hun zelfgebouwde tourbus met gebruikte frituurolie als brandstof rijden ze van Arkansas naar Californië. Tussendoor geven ze optredens vanop het podium op het dak van hun bus. De droom om met de bus naar Argentinië te rijden komt na een ongeval abrupt ten einde. De documentaire, bij ons al te zien op Docville werd geproduceerd door Tomas Leyers voor Minds Meet.

Carrousel

De animatiefilm Carrousel van Jasmine Elsen ging vorig jaar in wereldpremière op het festival van Annecy en gaat over een vrouw die in haar zeer georganiseerde eigen wereld leeft. De komst van twee vreemde vogels verstoort haar routine. Ze voelt zich aangevallen, trekt zich terug, wordt agressief en verdedigt zich zodanig dat ze anderen pijn doet. Carrousel werd gedraaid met de Wildcard die Elsen kreeg voor haar afstudeerproject Kastaars.

De laatste Vlaamse titel op Cinequest is An Earful, een korte documentaire met animatie-elementen van de Iers-Amerikaanse filmmaakster Clare Edlund. Zij maakte deel uit van de lichting 2019 van het DocNomads-programma van LUCA School of Arts.

Cinequest heeft plaats van 20 tot 30 maart 2021.