Meest omstreden film Cannes '11 opent 'One Shot Cinema' Filmfestival Gent
27 sep 2011
Filmfestival Gent presenteert vanaf oktober op regelmatige basis het hele jaar door 'festivalfilms' die niet in het reguliere circuit te zien zijn. Onder de noemer 'One Shot Cinema' selecteert het festival elke maand een film die op maandagavonden in KASKcinema op het grote scherm wordt vertoond. Het startschot wordt gegeven met de film Michael van Markus Schleinzer die bij zijn vertoning in Cannes al heel wat inkt deed vloeien.
Met deze klinische studie van een pedofiel die een tienjarig jongetje gevangen houdt, brengt de debuterende Oostenrijkse regisseur Markus Schleinzer een straf staaltje van confronterende, malaise verwekkende cinema. De strenge stijl en roerloze manier van vertellen maakt er een beklemmende ervaring van.
De figuur van de onopvallende pedofiel die jaren ongestoord zijn jong slachtoffer kan sekwestreren zonder dat iemand weet heeft van zijn dubbelleven, roept natuurlijk herinneringen op aan allerhande echt gebeurde pedofielschandalen die sinds de zaak Dutroux de publieke opinie beroerden en de tabloids deden watertanden (en dan vooral de Oostenrijke zaak Natascha Kampusch).
Van bij de ijselijke openingsscène van Michael valt evenwel op dat Schleinzers aanpak van een bij uitstek sensationeel onderwerp volstrekt anti-sensationeel is en getuigt van een opmerkelijke beheersing.
Je ziet een keurige, doodgewone volwassen man (Michael Fuith) zijn auto in de garage parkeren, zijn huis binnengaan, de luiken neerlaten, afdalen in de kelder en een goed gecamoufleerde geheime cel ontgrendelen. Waarop de camera het verduisterd kamertje inrijdt tot het beeld helemaal zwart wordt. De laconieke synopsis (niet langer dan een tweet) in de persmap vat perfect de akelige toon van deze prent: 'De laatste vijf maanden van het gedwongen samenzijn van de 10-jarige Wolfgang en de 35-jarige Michael. '
Schleinzer (geboren in 1971 in Wenen) was meer dan tien jaar casting director voor landgenoot Michael Haneke en je voelt duidelijk de invloed van zijn leermeester op zijn eerste proeve achter de camera.
Michael was de meest omstreden film van het jongste festival van Cannes. Na afloop van de enige festivalvertoning (zowel voor pers, publiek als filmmakers) werd in gelijke mate geapplaudisseerd en gejoeld. Uiteindelijk kreeg Michael toch de Prijs van de Jury, al was die jury even verdeeld als de pers. Het meest voorkomende verwijt was dat de regisseur te allen tijde zijn onbewogen afstandelijkheid bewaart en geen oordeel lijkt te vellen over de protagonist (alsof het tonen van zijn daden niet zou volstaan). Maar precies deze methode maakt deze observatie van de banaliteit van het kwaad zo sterk en angstaanjagend. De afschuwwekkende daden worden niet begaan door een karikaturaal monster maar door een relationeel en seksueel gefrustreerd burgermannetje uit dertien in een dozijn. Een wat schuwe bediende van een verzekeringsmaatschappij, een modelburger uit een buitenwijk die 's avonds rustig televisie kijkt, met vrienden op skivakantie gaat, zich zelfs een uitstapje met het ontvoerde kind veroorlooft en op kerstmis zijn slachtoffertje op een cadeau trakteert. De nauwelijks gesuggereerde systematische verkrachtingen lijken gewoon deel uit te maken van de routine van zijn bestaan.
Met Michael krijgt de Oostenrijkse cinema van het 'slechte geweten' er naast Michael Haneke (Das Weisse Band, Funny Games, Caché) en Ulrich Seidl (Import Export) een groot nieuw talent bij.
Patrick Duynslaegher (artistiek directeur Filmfestival Gent)
'One Shot Cinema' is een programma van Filmfestival Gent in samenwerking met KASKcinema.
Praktisch
Bijlokesite, Godshuizenlaan 4, 9000 Gent -programma www.kaskcinema.be -aanvang 20u30 tenzij anders aangekondigd
-tarieven: 5 euro (standaard) / 3 euro (studenten, werklozen, 65+, KASKmedewerkers) KASKcinema filmkaart: 40 euro (8 films + 2 gratis)
Eerste vertoning Michael op maandag 3 oktober, daarna ook nog te zien op 10, 17 en 24 oktober.