08 19 okt. '24

Meer aandacht voor kinder- en jeugdfilm op Film Fest Gent 2019

Schermafbeelding 2019 08 23 om 0936 59
Tips 23 aug. 2019
Op de 46e editie plaatst Film Fest Gent de kinder- en jeugdfilm in de kijker. Het hoogtepunt wordt een eerste familiedag middenin het festival: op zondag 13 oktober wordt Kinepolis Gent omgebouwd tot een ware kindercinema. Koop nu al je tickets!

Tijdens Film Fest Gent 2019 krijgt kinderfilm een prominentere plek op het programma. De kinder- en jeugdfilms, die voordien slechts een thematisch parcours vormden, worden nu voorgesteld als een volwaardige sectie op het festival:

Wim De Witte over het programma: “Het werd stilaan tijd dat we kinderfilms een groter platform boden en tot een onmiskenbaar deel maakten van ons programma. Niet alleen omwille van de kwaliteit die het genre te bieden heeft, maar ook omdat we geloven dat jeugdfilm het wereldbeeld van jonge mensen mee kan vormen. Ik hoop dat het jonge - maar ook het iets oudere publiek - komt genieten van onze selectie kinder- en jeugdfilms. Stuk voor stuk zijn het ijzersterke en gelaagde verhalen met visuele impact die iedere filmliefhebber zullen bekoren.”

Zes titels

Op het programma van het festival prijken in totaal zes kinderfilms die uiteenlopende actuele thema’s belichten. De film ‘Kapsalon Romy’ (9+) van Mischa Kamp, die al meerdere keren in de prijzen viel, behandelt op een heel fijnbesnaarde manier de impact die alzheimer heeft op een familie. Regisseur Mischa Kamp en actrice Beppie Melissen zullen aanwezig zijn op de familiedag op 13 oktober om vragen van het publiek te beantwoorden.

‘Minuscule 2: het tropisch avontuur’ (5+) van Hélène Giraud en Thomas Szabo laat de kijker opnieuw kennismaken met een heleboel kleine maar onverschrokken wezens, die je rondleiden in het rijk der insecten. Natuurliefhebber en peter van de film Bartel Van Riet zal de film komen inleiden in Kinepolis.

De animatiefilm ‘Solan & Ludwig: reis naar de maan’ (5+) van Rasmus A. Sivertsen is dan weer een vette knipoog naar de maanlanding die dit jaar haar 50-jarige verjaardag viert.

‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ (9+) van Steven Wouterlood gooide hoge ogen op het filmfestival in Berlijn en maakt sindsdien een ware triomftocht langs andere prestigieuze kinderfilmfestivals, zoals die van New York, Zagreb en Kiev. De film zal zijn Belgische première kennen op het festival in aanwezigheid van de regisseur.

Ten slotte kunnen de allerkleinsten hun eerste cinema-ervaring beleven met de kortfilmcompilatie ‘Zibilla staat op haar strepen’ (4+) van Isabelle Favez, Martina Svojikova en Marjolaine Perreten. En ook jonge liefhebbers van non-fictie kunnen hun hart ophalen met de natuurdocumentaire ‘Aïlo: het dappere rendier’ (8+) van Guillaume Maidatchevsky.

Familiedag

De Kidsproof familiedag op zondag 13 oktober in Kinepolis Gent is de kers op taart binnen de grotere aandacht die Film Fest Gent zal hebben voor de kinder- en jeugdfilm dit jaar. Gezinnen kunnen de premières bijwonen van ‘Kapsalon Romy’ en ‘Minuscule 2: het tropisch avontuur’. Daarnaast kunnen kinderen experimenteren op audiovisuele installaties in het medialab. Ze zullen zelf een stop-motionfilm kunnen maken of hun hoofd kunnen omvormen om tot een hologram. Alle info en tickets vind je hier.

De familiedag komt tot stand in samenwerking met Cinemien en JEF.

* Het volledige programma van Film Fest Gent 2019 zal op 19 september bekend worden gemaakt. Het 46ste Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?