10 21 okt. '23

May Day scoort hattrick op Kortfilmfestival Leuven

May day
Nieuws 13 dec. 2017

Op de slotdag van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2017 was er een hattrick weggelegd voor de kortfilm ‘May Day’ van Fedrik De Beul en Olivier Magis. De film won zowel de prijs van de jury als die van het publiek in de categorie Vlaamse fictie. Daarenboven was er de prijs voor de beste acteerprestatie voor Thierry Hellin.

‘May Day’ is een zwarte, cynische komedie waarin een krantenbesteller tijdelijk een vervanger zoekt en die job aan de meest biedende aanbiedt. Het gevolg is dat gegadigden ruzie maken en elkaar niet altijd het licht in de ogen gunnen. Een communautair sausje maakt het geheel af. Overigens is ‘May Day’ gedraaid door een Vlaamse en een Franstalige (Olivier Magis) regisseur. De film komt op de longlist voor de Oscars.

Voor Michiel Dhont en zijn ‘Poor Kids’ blijft de “winning mood” aanhouden. Na de derde plaats in de kortfilmcompetitie op Film Fest Gent en de VAF Wildcard Fictie kreeg de regisseur in Leuven de prijs voor het beste debuut. ‘Girlhood’, de mooie en beloftevolle documentaire waarin Heleen Declercq reflecteert over vrouw-zijn en eigen identiteit eindigde op Film Fest Gent op de tweede plaats voor de publieksprijs. In Leuven won ze de prijs van de jury in de Vlaamse competitie-documentaire. De publieksprijs voor de animatie ging naar ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppen en Matthias Philips.

In de Europese fictie competitie ging de juryprijs naar ‘Le bleu blanc rouge de mes cheveux’ van Jozja Anjembe. Een bijzonder actuele Franse film over een immigrantengezin waarin dochter Seyna met glans slaagt in haar baccalaureaat en verder wil studeren. En dat is niet helemaal naar de zin van haar vader. Ze botst bovendien op een administratie die bepaalde afmetingen eist van haar kapsel. Moet ze haar afro-coupe vaarwel zeggen? Deze knappe kortfilm komt ook op de longlist voor de Oscars terecht.

De Oekraïnse humoristische kortfilm ‘Graduation 97’ van Pavlo Ostrikov over een tv-hersteller die een jeugdliefje terugziet, werd door de jury in Leuven genomineerd voor de European Film Awards.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.