08 19 okt. '24

Matthias Schoenaerts sluit 46ste Film Fest Gent af met ‘The Mustang’

19 2248 cover
Tips 16 sep. 2019
Op vrijdag 18 oktober 2019 sluit Film Fest Gent af met ‘The Mustang’ van Laure de Clermont-Tonnerre waarin onze eigen Matthias Schoenaerts de hoofdrol vertolkt.

In ‘The Mustang’ speelt Matthias Schoenaerts Roman Coleman, die in het Northern Nevada Correctional Center een lange gevangenisstraf uitzit. Hij kampt met gewelddadige uitbarstingen maar mag toch deelnemen aan een rehabilitatieprogramma. Daarbij krijgen de gevangenen de taak om op vijf weken tijd een loslopende mustang te temmen. Roman gaat aan het werk maar aanvankelijk speelt zijn temperament hem parten. Hij krijgt een tweede kans en op de duur voelt hij zich nauw verbonden met het opvliegende dier. Roman wordt geconfronteerd met zijn demonen waarmee hij in het reine moet komen want ook voor hem wenkt er een toekomst…

Voor haar debuutfilm baseerde Laure de Clermont-Tonnerre zich op een bestaand rehabilitatieprogramma waarbij gevangenen wilde paarden temmen die daarna geveild worden. In de VS oogstte de film onder meer lof voor de themathiek en de fotografie. Matthias Schoenaerts wordt unaniem geprezen. Filmrecensent Owen Gleibermann, van Variety, beschreef 'The Mustang' als "een rakende en originele film die een breekbaar portret van het humanisme schetst, en Schoenaerts is fantastisch in de hoofdrol."

Matthias Schoenaerts is zonder twijfel één van onze topacteurs en is een graag geziene gast op Film Fest Gent. Hij was er als vijftienjarige al bij toen hij samen met zijn vader, Julien Schoenaerts, op de rode loper aanwezig was bij de voorstelling van ‘Daens’. Hij kwam terug voor de kortfilm ‘Dood van een schaduw’ van Tom Van Avermaet en vorig jaar stelde hij samen met regisseur Thomas Vinterberg ‘Kursk’ voor. Nu komt hij ‘The Mustang’, een film die hem nauw aan het hart ligt, ook persoonlijk voorstellen.

Inmiddels blijft de internationale carrière van Schoenaerts een hoge vlucht nemen. Alles begon met de talrijke vertolkingsprijzen voor zijn rol in ‘Rundskop’ van Michaël R. Roskam en in ‘De rouille et d’ os’ van Jacques Audiard. Deze laatste film leverde hem een César op voor de meest beloftevolle acteur. Dit jaar was hij nog te zien in ‘A Hidden Life’ van Terrence Malick en in ‘The Last Planet’, de nieuwe film van Malick over het leven van Jezus, vertolkt hij de rol van Petrus.

De slotfilm is onderdeel van de slotavond van Film Fest Gent op vrijdag 18 oktober.

Sony Pictures brengt de film op 23 oktober in de Belgische zalen.

Koop hier je tickets.

Tags

FFG2019

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?